Uticaj Harveya na ekonomiju mogao bi premašiti 40 milijardi dolara | Ekonomist

Uticaj Harveya na ekonomiju mogao bi premašiti 40 milijardi dolara

 Analitičari procjenjuju da će uticaj uragana Harvey na američku ekonomiju premašiti 40 milijardi dolara, sa gubicima većim od 20 milijardi, a na tržištima se idućih dana i nedjelja očekuju osjetni poremećaji.

Mnoge rafinerije su zatvorene, a gotovo petina proizvodnje nafte i plina u Meksičkom zalivu je obustavljena usljed najveće vremenske nepogode koja je pogodila SAD u više od decenije.

Uragan Harvey je prouzrokovao snažne udare vjetra te ogromne poplave koje su prisilile hiljade ljudi na napuštanje njihovih domova, a očekuje se da će zatvaranje rafinerija prouzrokovati trenutni snažniji skok cijena gasa na američkom tržištu.

Oluja je poharala južnoistočni Teksas i Meksički zaliv, udarivši u središte energetske industrije SAD-a, područje na kojem se nalazi gotovo polovina američkih rafinerijskih kapaciteta i petina proizvodnje nafte.

Houston, gdje je voda preplavila puteve, takođe je sjedište jedne od najvećih američkih luka. To je četvrti najveći grad u SAD-u, a vrijednost ekonomske aktivnosti godišnje premašuje 500 milijardi dolara.

Cijene gasa u SAD-u porasle su oko 10 posto od oluje, ističe glavni ekonomist konsultantske kuće RSM US Joseph Brusuelas. Očekuje daljnji skok od 20 do 30 posto kroz sljedeće dvije nedjelje u teksaškoj regiji, s manje značajnim porastima drugdje.

Cijene hrane bi takođe mogle biti pogođene, s obzirom da su isporuke pšenice i sojne usporene ili otkazane, dodaje.

Globalno će uticaj vjerovatno biti manji, s obzirom da SAD nisu glavni izvor energije za izvoz, a i zalihe se nalaze na istorijski visokim nivoima.

Uz pretpostavku da će se trenutne prognoze vremena pokazati tačnim, Brusuelas očekuje da će cijene na američkom tržištu pasti, kako će se u iduće dvije nedjelje poslovanje ponovno pokrenuti.

Rast ekonomije SAD-a mogao bi usporiti za oko desetinu postotnog boda na tromjesečnom nivou kao rezultat oluje, smatra Brusuelas. Ekonomije bi trebalo poskočiti u sljedećih šest mjeseci, a usljed porasta potrošnje zbog obnove i drugih napora.

Dok su velike naftne i gasne kompanije dobro pripremljene za ovakve nesvakidašnje vremenske nepogode, uticaj na porodice, od kojih mnoge vjerovatno nisu osigurale svoju imovinu, kao i manje kompanije, vjerovatno će biti mnogo značajniji.

Uragan Ike je po procjenama prouzrokovao više od 12 milijardi dolara štete na osiguranoj imovini kada je 2008. godine pogodio Teksas, dok su ukupne štete dosegle 29 milijardi dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top