"Utaja poreza nije smišljena na Mikonosu" | Ekonomist

“Utaja poreza nije smišljena na Mikonosu”

Popularne turističke destinacije kao što su Mikonos, Santorini i Rodos među prvim su grčkim ostrvima koja će izgubiti pravo na preferencijalnu poresku stopu.

“Od 1. oktobra, stopa poreza na promet koja važi u ostatku zemlje primjenjivaće se i na Rodosu, Santoriniju, Mikonosu, Naksosu, Parosu i Skijatosu”, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva finansija, prenosi Frans pres.

Grčka ostrva, od kojih mnoga nemaju aerodrome i dobru pomorsku vezu sa kopnom tokom zime, do sada su imala 30 odsto nižu stopu poreza na promet.

“Ne smeta nam podizanje poreza kada postoji reciprocitet”, izjavio je gradonačelnik Mikonosa, Konstantinos Kukas, dodajući da Mikonos sa populacijom od 11.000 stanovnika ima državni dom zdravlja u kome radi samo troje doktora, kao i da su dvije škole morale da budu zatvorene zbog manjka zaposlenih.

“Utaja poreza je nacionalni sport. Nije izmišljen na Mikonosu”, izjavio je Kukas.

Prezadužena Grčka je bila primorana da se odrekne poreskih privilegija na ostrvima, u okviru strogih reformi koje su od nje zahtjevali medjunarodni kreditori u zamjenu za isplatu 86 milijardi evra pomoći.

Porez na širok spektar robe i usluga već je u julu podiginut sa 13 na 23 odsto širom Grčke.

“Imena sljedećih ostrva koja će izgubiti pravo na poreske olakšiče biće objavljena 1. juna 2016. godine i 1. januara 2017. godine”, saopštilo je grčko ministarstvo.

Vlasti na ostrvima, međutim, poručuju da prilikom donošenja ovih mjera nije uzet u obzir geografski hendikep mnogih lokalnih zajednica.

Izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top