Usvojen budžet za 2018. godinu | Ekonomist

Usvojen budžet za 2018. godinu

Skupština Crne Gore, glasovima vladajuće koalicije, usvojila je Zakon o budžetu za 2018. godinu. Usvojen je i rebalans državne kase za tekuću godinu od 9,5 miliona eura.

Budžet za narednu godinu je projektovan na dvije milijarde eura, što je na nivou ovogodišnjeg.

Budžetski deficit biće 116,2 miliona eura (2,64 odsto BDP-a) i on je prepolovljen u odnosu na ovogodišnji.

Tokom dvodnevne rasprave o budžetu poslanici vladajuće koalicije su ocijenili da je on realan, da je razvojni i da garantuje redovnost isplata plata, penzija i socijalnih davanja, dok u opoziciji smatraju da je budžet nastavak dužničke spirale, koja vodi u bankrot.

Poslanici Demokratskog fronta (DF) su napustili sjednicu neposredno prije početka glasanja, prenosi Pobjeda.

Poslanici su usvojili i Zakon o tržištu kapitala i planove rada za narednu godinu šest regulatornih agencija. Na predlog guvernera Centralne banke (CBCG), Radoja Žugića poslanici su izabrali trećeg viceguvernera Miodraga Radonjića.

Izabrano je i rukovodstvo Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) na čijem čelu je Zoran Đikanović, a članovi Ranko Jovović, Draško Malbaški, Azra Šehović i Jasmin Pepić. Izabrana je i Komisija za kontrolu postupka privatizacije u kojoj su Branko Čavor, Mihailo Anđušić, Petar Smolović, Radule Novović, Ana Nikolić i Andrija Popović.

Skupština je usvojila i Zakon o Privrednoj komori (PKCG).


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top