Ustavne promjene u Kini, Si Đinping doživotni predsjednik | Ekonomist

Ustavne promjene u Kini, Si Đinping doživotni predsjednik

Danas je u Kini usvojen ustavni amandman kojim se ukida ograničenje mandata, a čime će predsedniku Si Đinpingu biti omogućeno da vlada neograničeno. Za tu istorijsku promenu glasalo je 2.958 delegata, dva su bila protiv, tri uzdržana, dok je jedan glas nevažeći. Tom promjenom ustava Kine na Svenacionalnom kongresu uklonjena je i posljednja prepreka koja ograničava predsednički mandat na dva uzatastopna.

Predlog je naišao na kritike među liberalnim aktivistima koji promjenu vide kao vraćanje na eru Mao Cetunga, čija je politika vladavine jednog čovjeka dovela Kinu do gladi, haosa i konačno političke stagnacije. Ustavnim amandmanom koji je danas odobren u Kini, oboren je sistem koji je 1982. uveo nekadašnji kineski lider Deng Sjaoping kako bi spriječio da neko doživotno vlada. Rezultati glasanja objavljeni su oko 15.50 po lokalnom vremenu na ekranu u sali Svekineskog narodnog kongresa.

– Ustavni amandman je odobren – saopšteno je u sali nakon čega je uslijedio aplauz.

Kineska agencija Sinhua prenijela je da je u pitanju prvi ustavni amandman u posljednjih 14 godina. Nakon izglasavanja, predsjednik Kine Si Đinping nije pokazivao emocije i on je ostao na svom mjestu kako bi odslušao izvještaj o radu Kongresa.

Centralni komitet Komunističke partije Kine predložio je da se iz Ustava izbriše stavka prema kojoj predsjednik može samo da ima dva uzastopna mandata od pet godina. Prethodno je Centralni komitet KPK predložio da “misao Si Đinpinga” bude upisana u Ustav. Njegovo ime i misao upisani su u oktobru, u Program KPK, što je simboličan čin koji aktuelnog lidera stavlja u istu ravan s legendarnim liderom partije Mao Cetungom.

Komentariši

Top