Usporava ekonomski rast Kine

Usporava ekonomski rast Kine

Druga najveća ekonomija u svijetu, Kina, usporava. Kineski premijer kaže da izvoz slabi, te da bi građani trebalo da budu ohrabreni da kupuju domaće proizvode.

Problemi kineske privrede tako su dospjeli u fokus zasijedanja Narodnog kongresa Komunističke partije, javlja iz Pekinga Harry Fawcett.

U velikoj narodnoj sali, gotovo tri hiljade delegata došlo je od premijera čuti godišnji izvještaj o Vladinim postignućima i planovima.

U sali je kineski premijer Li Keqiang posvetio dio govora objema temama. Ali, u fokusu njegovog obraćanja bila je ekonomija, upravljanje tranzicijom od izvozno zavisne ekonomije do zrelije, sporije rastuće Kine, ali okrenute domaćim snagama.

Ciljani rast spušten je sa prošlogodišnjih 7,5 na sedam posto.

Razvojni problemi

“Sa jačanjem pritiska na gradnju kineske ekonomije i duboko ukorijenjenim razvojnim problemima, teškoće s kojima se suočavamo u tekućoj godini mogle bi nadmašiti prošlogodišnje“, istakao je Keqiang.

Stoga se premijer obavezao na stvaranje slobodnijeg tržišta za domaće i strane investicije, ublažavanje bankarske regulative, otvaranje 10 miliona novih poslova u gradovima u kojima bi nezaposlenost trebala biti smanjena ispod 4,5 posto.

“Za kineske lidere, ovaj redukovani cilj od sedam posto predstavlja odgovarajući rast, kao odgovor na ekonomske pritiske. Ali, takođe poručuje da će se ekonomsko usporavanje nastaviti u trenutku kada pad cijena nekretnina i rekordni nivoi duga predstavljaju nepredvidive prijetnje koje bi mogle ugroziti i ovaj, skromniji, cilj“, izvijestio je Fawcett.

“Nekretnine, preduzeća, naročito visok dug finansijske industrije… Sigurno je gore. Pojedini čak misle da će ekonomija uskoro kolabirati“, kazao je ekonomista Hu Xingdou.

Visoka cijena

Godinama Kina zagađenjem vazduha plaća cijenu svog brzog rasta. Ali, kineski lideri sve više uviđaju da je ta cijena previsoka.

“Zagađenje okoline prijeti kvalitetu života ljudi. Moramo se protiv njega boriti svim snagama“, zaključio je premijer Keqiang.

Kineska sposobnost borbe protiv potencijalnih neprijatelja takođe će biti ojačana – vojni budžet bit će povećan za više od 10 posto, iako je rast izdvajanja za odbranu najniži u posljednjih pet godina. Ali, ekonomske prognoze izazivaju najviše bojazni.

Rast od sedam posto visok je standard gotovo svugdje, osim u Kini. Zato je na Vladi zadatak da se stanovnici usred ekonomskog pada nastave osjećati bogatije i zdravije uprkos ekološkim prijetnjama. Sve drugo bi riziku izložilo najvažniju kategoriju – stabilnost države.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top