Uspješno otpočeo program ECB za spas eurozone

Uspješno otpočeo program ECB za spas eurozone

Evropska centralna banka u martu je dostigla zacrtanu mjesečnu vrijednost programa kvantitativnog ublažavanja od 60 milijardi eura kupljenih državnih i korporativnih obveznica.

Do 31. marta ECB je kupila 47,36 milijardi eura državnog duga, 12,4 milijarde eura osiguranih obveznica i 1,2 milijarde osiguranih vrijednosnh papira, rekao je za AFP portparol banke.

Kupljenih gotovo 61 milijardu obveznica predstavlja uspješan početak programa kojim bi u privredu eurozone trebalo da se ubrizga više od 1.100 milijardi eura kako bi se podstakao rast aktivnosti i otklonila prijetnja deflacije.

ECB je pokrenula program 9. marta, priključivši se time centralnim bankama Velike Britanije, Japana i Sjedinjenih Država koje su se takođe poslužile tim instrumentom kako bi poduprijele matične privrede.

“Nakon isteka prvog mjeseca sprovođenja proširenog programa kupovine imovine, ECB može da zaključi da su bili uspješni”, smatra ekonomista Berenbanka Christian Schulz.

“Operativno sprovođenje teklo je glatko, a mjera je vjerovatno bila efikasnija nego što su očekivali i u samom ECB”, dodaje Schulz.

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top