Uspješno obilježena Svjetska nedjelja novca | Ekonomist

Uspješno obilježena Svjetska nedjelja novca

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je brojnim aktivnostima, organizovanim tokom protekle sedmice, obilježila Svjetsku nedjelju novca, manifestaciju koja ima za cilj jačanje finansijskog opismenjavanja, kao i širenje finansijskih znanja i vještina, prvenstveno kod djece i mladih.

Kako je saopšteno iz CBCG, u aktivnosti koje je ta finansijska institucija osmislila povodom Svjetske nedjelje novca, koja se ove godine obilježavala pod sloganom “O novcu je važno znati”, bio je uključen veliki broj djece i mladih iz različitih crnogorskih gradova.

“Tokom manifestacije je bila organizovana posjeta studenata Ekonomskog fakulteta CBCG i tom prilikom su održana predavanja o ulozi CBCG u našem finansijskom sistemu i prepoznavanju falsifikovanog novca”, saopšteno je iz CBCG.

U okviru akcije, CBCG je organizovala i posjete učenika OŠ “Njegoš” sa Cetinja i Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” iz Podgorice Muzeju novca.

“Učenicima su bili u prilici da obiđu postavku Muzeja, a za njih su upriličene i projekcije filmova ‘Devalvacija jednog osmjeha’ i ‘Zle pare'”, kazali su iz CBCG.

Kako dodaju, u četvrtak, 15. marta, u saradnji sa Inovaciono-preduzetničkim centrom Tehnopolis iz Nikšića, u tom gradu je organizovan cjelodnevni događaj koji je uključio niz predavanja o novcu, štednji, ulozi i značaju finansijskih instutucija i sl. Predavanjima su prisustvovali učenici OŠ “Olga Golović”, Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole i Gimnazije “Stojan Cerović”.

Tokom protekle sedmice, dodaju, predstavnici CBCG posjetili su podgorički vrtić “Zvončić” (JPU “Đina Vrbica”), OŠ “Štampar Makarije” iz Podgorice, Gimnaziju “25. maj” u Tuzima, OŠ “Dašo Pavičić” i Srednju mješovitu školu “Ivan Goran Kovačić” iz Herceg Novog, OŠ “Risto Manojlović” iz Kolašina i OŠ “Aleksa Bećo Đilas” iz Mojkovca.

“U okviru posjeta, za djecu mlađeg uzrasta su bile organizovane kreativne radionice, a za stariji uzrast predavanja i diskusije na brojne ekonomske i finansijske teme. Dvijema školama su uručene donacije u vidu računarske opreme. Kroz iniciranje i sprovođenje ovakvih edukativnih i društveno odgovornih aktivnosti, CBCG promoviše finansijsku edukaciju, odnosno jačanje finansijske pismenosti, koja je preduslov za odgovorno upravljanje novcem”, kazali su iz CBCG.

Oni napominju da im je namjera da djeca u najranijem djetinjstvu započnu sa usvajanjem korisnih i zdravih navika u upravljanju i raspolaganju novcem, kao i racionalnom i mudrom trošenju.

“Svjetska nedjelja novca je globalna manifestacija, koja se organizuje na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju djece i mladih (CYFI), a obilježava se u preko 130 zemalja svijeta”, zaključuje se u saopštenju.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top