Uspješni probni let novog modela Airbus-a | Ekonomist

Uspješni probni let novog modela Airbus-a

Prvi od tri razvojna aviona Airbus A330 Neo, uspješno je obavio probni let na aerodromu u Tuluzu, gdje se nalaze proizvodna postrojenja za ovaj model.

Probni let je trajao nešto preko četiri sata, a avionom iz varijante A330-900 su upravljali piloti specijalizovani za testiranje aviona. Do dobijanja finalne dozvole za puštanje u saobraćaj novi model aviona mora da obavi preko 1.100 sati probnih letova u različitim uslovima. Sertifikacija se očekuje sredinom naredne godine.

Prva avio kompanija koja će početi komercijalne letove ovim avionom će biti portugalski TAP u drugoj polovini 2018.

Proizvodnja novog modela je počela 2014. Model A330 Neo predstavlja najnoviju generaciju Airbus-ovih aviona koji će se proizvoditi u dvije verzije (-800 i -900). Avioni će biti opremljeni Rols Rojsovim motorima trent. Imaće raspon krila od 64 metra što je za 3,4 metra više nego prethodni CEO model. Krila će se završavati inovativnim Airbus-ovim šarkletima (specijalno zakrivljenim krilnim završecima, vingletima, koji povećavaju aerodinamičnost i ekonomičnost aviona) kakvi se već ugrađuju na najmodernije A350 XWB avione.


 

Izvor: B92 ; Izvor fotografije: Airbus

Komentariši

Top