Uskoro u prodaji najtanji lap-top do sada | Ekonomist

Uskoro u prodaji najtanji lap-top do sada

Neki od najtanjih i najlakših prenosivih računara sa Intel procesorima uskoro stižu na tržište. To će značiti novu eru za koncept lap-topa. I neće više biti zujanja kulera.

Tokom četvrte kvartalne konferencije, prošle nedjelje, generalni director Intel-a Brajan Krzanič govorio je o novim Pentium M procesorima, koji će koristiti Broadwell 5th Generaton tehnologiju. I još jedna novost – naglasak je na energetskoj efikasnosti, ne na performansama.

HP Elitebook Folio 1020 Special Edition.

“Ovo su najtanji, najlakši, energetski najefikasniji noutbukovi”, rekao je Krzanič tom prilikom.

Proizvod bi trebalo da sadrži HP-ov Elitebook Folio 1020 Special Edition, NEC-ov LaVie U, Yoga 3 Pro i ThinkPad Helix 2 iz Lenovo i, priča se, u bliskoj budućnosti, Apple-ov 12-inčni MacBook Air.

Jedna od glavnih odlika jeste korišćenje principa pasivnog hlađenja procesora – kako rekosmo, zbogom zujanju! – kao i smanjena debljina i težina uređaja.

13-inčni Yoga3, na primjer, debljine je svega 0,5 inča (sa tastaturom). HP je uspio da Elitebook Folio Special Edition svede na težinu manju od kilograma. Dell-ov Venue 11 Pro 7140 (PDF) debeo je, bolje reći, tanak svega 0,4 inča, u tablet modu.

Očekuje se da će i Apple-ov 12-inčni MacBook Air biti „daleko tanji“ od postojećeg, 11-inčnog. Takođe se očekuje da radi na principu pasivnog hlađenja. Dok ne budemo znali hoće li biti tako, koristite verziju sa Intel Pentium M, ona sigurno ne zuji!

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top