Uskoro Hondin prvi avion

Uskoro Hondin prvi avion

Letilica, u klasi ultrabrzih poslovnih aviona, moći će primiti sedam osoba i vrijedi 4,5 miliona američkih dolara.

Japanski automobilski koncern Honda Motors uskoro će predstaviti svoj prvi avion Honda Jet, piše Wall Street Journal, a prenose agencije.

Letilica će, kako se očekuje, biti u klasi ultrabrzih poslovnih aviona i moći će primiti sedam osoba. Njegova procijenjena vrijednost je 4,5 miliona američkih dolara, navodi list.

Osnovna karakteristika aviona je položaj motora iznad krila, za razliku od uobičajenog položaja u repnom dijelu.

Prema podacima lista, Honda je dobila preliminarnu sertifikaciju aviona krajem marta. Trenutno koncern očekuje konačnu dozvolu Federalne agencije civilne avijacije Sjedinjenih Američkih Država (FAA).

Europska premijera

Avion, koji će europsku premijeru doživjeti ove sedmice u Ženevi, trebao bi omogućiti Japanu da konkuriše kompanijama kao što su Boeing i Airbus.

Za samu Hondu, letilica predstavlja mogućnost izlaska na novi segment tržišta, navodi Wall Street Journal.

Honda je osnovana 1946. godine i do 1960-ih godina je proizvodila samo motocikle, a već se u 1970-im uspjela pozicionirati na međunarodnom tržištu kao jedan od vodećih japanskih proizvođača automobila.

Sada Honda ima više od 100 fabrika u 33 države svijeta i zapošljava oko 200.000 radnika.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top