Uskoro 4,5 miliona kredita | Ekonomist

Uskoro 4,5 miliona kredita

Ugovori sa 250 poljoprivrednih proizvođača u okviru projekta IPARD Like 1, koji predviđa 4,5 miliona evra bespovratne pomoći, trebalo bi da budu potpisani do kraja septembra, najavio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je naveo, da IPARD Like 1 znači 4,5 miliona evra bespovratne pomoći, odnosno devet miliona evra investicija, jer, kako je objasnio, Ministarstvo daje 50 odsto ukupnih investicija.

“Od projekata koji su pri kraju ili koji se pripremaju očekujemo da se do kraja naredne godine investira u primarnu poljoprivrednu proizvodnju devet miliona evra. Dobili smo 521 aplikaciju za IPARD Like 1, a očekujemo da potpišemo oko polovinu ugovora po ovom osnovu, pri čemu akcenat stavljamo na nabavku stočnog fonda i širenje poljoprivrednih površina”, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, sa projektom IPARD Like 1 Ministarstvo završava dobar dio podrške primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

“Do kraja godine objavićemo javni poziv za IPARD Like 2, što znači da će fokus biti na preradi i nabavci opreme i mehanizacije”, najavio je Ivanović.

On je dodao, da će proizvođači koji su sada aplicirali za nabavku mehanizacije i opreme biti prebačeni u IPARD Like 2, jer je, kako je objasnio, kroz IPARD Like 1 akcenat na jačanju stočnog fonda i širenju površina radi dodatnog ojačavanja primarne poljoprivredne proizvodnje.

Ivanović je precizirao, da 100 miliona IPARD Like 2 podrazumijeva 5,5 miliona evra bespovratne pomoći za podršku u oblasti prerade i nabavke mehanizacije ili 11 miliona evra ukupno investicija.

“To znači da će 20 miliona evra biti investirano u poljoprivredu od danas do kraja naredne godine, nakon čega krećemo sa implementacijom IPARD koji do 2020. ima 39 miliona eura ili ukupno 78 miliona eura investicija”, rekao je Ivanović.

On je naveo, da sada ima tri IPARD programa za koje su u Ministarstu završili kompletnu administrativnu proceduru.

Izvor:rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top