USD slabi, nafta raste | Ekonomist

USD slabi, nafta raste

Njujork/London — Cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, zbog slabijeg dolara i očekivanja da će najnoviji izvještaj o zalihama nafte ukazati na pad zaliha.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u junu poskupila je na Njujorškoj berzi 58 centi na 61,33 dolara, dok je nafta tipa “brent” za junsku isporuku u Londonu poskupila 44 centa na 67,30 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Dolar se danas kupovao u Aziji za 119,78 jena u Aziji, što je manje u odnosu na jučerašnjih 119,90 jena u Njujorku i prekjučerašnjih 120,11 jena.

Slabiji dolar čini da nafta izražena u toj valuti bude jeftinija za kupce koji koriste slabije valute, što povećava tražnju i podiže cijenu tog energenta.

“Skoku cijena nafte su, takođe, doprinijela očekivanja u dalji pad američkih zaliha”, izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije Filip fjučers, Danijel Ang.

Američko ministarstvo energetike će kasnije danas objaviti izvještaj o zalihama zaključno sa 8. majem.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top