Uručene nagrade Privredne komore uspješnim kompanijama | Ekonomist

Uručene nagrade Privredne komore uspješnim kompanijama

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je danas u Vili Gorica nagrade koje dodjeljuje Privredna komora za uspješno poslovanje crnogorskim kompanijama. Dostizanje evropskog nivoa životnog standarda jedina je satisfakcija za odricanje građana u procesu socijalno veoma bolnih reformi, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Laureati nagrade PKCG za prošlu godinu za uspješno poslovanje su Elektroprivreda (EPCG) i Gradir Montenegro. Odbor za dodjelu godišnjih nagrada PKCG donio je odluku da su laureati nagrade i Glosarij za društvenu odgovornost, Crnogorska komercijalna banka (CKB) za inovativnost i izvršni direktor Mercator-CG i Ivan Karadžić za unaprjeđenje menadžmenta.

Predsjednik Đukanović je rekao da je Crna Gora od obnove nezavisnosti napravila kapitalne iskorake ka boljoj budućnosti. Podsjetio je na članstvo u NATO, ali i evropski put naše zemlje.

– Ova dostignuća međunarodna javnost smatra istorijski vrijednim – rekao je Đukanović, navodeći da je obnova nezavisnoti svjedočenje prekretničkom poduhvatu nove crnogorske generacije.

Moramo, kako je rekao, nastaviti dalje vođeni istom filozofijom.

– Da u našem i slučaju balkanskih zemalja zbog dugog istorijskog taostajanja pripadnost EU nije simbolički čin koji će se desiti nekog precizno projektovanog datuma, već mukotrpni proces usvajanja temeljnih evropskih vrijednosti – rekoa je predsjednik i dodao je konkurentnost naš najveći izazov.

– Konkurentnost društva u evropskoj i evroatlanstkoj zajednici, konkurentnost naše privrednika i preduzeća na evropskom tržištu – kazao je Đukanović.

On je rekao da je brže dostizanje evropskog nivoa životnog standarda jedina satisfakcija za odricanje građane u procesu socijalno veoma bolnih reformi. Ukazao je na činjenicu da je udvostručen DBP, te da Crna Gora ima najveću prosječnu platu u regionu.

Crna Gora se, rekao je on, mora razvijati još brže, a tu, kako je rekao, do posebnog izražaja dolazi uloga privrednika. On je rekao da ima dovoljno razloga da se vjeruje da možemo ubrzati ekonomski razvoj zemlje.

– Realno je očekivanje da u narednih 10 godina bude otvoreno nekoliko novih turističkih rizorta. Time će se Amanu, Čediju, Regentu, Šeratonu, One&Only pridružiti drugi svjetski priznati brendovi – kazao je Đukanović.

Novim investicijama, uz nesmanjenu predanost reformama, kako je rekao, mijenja se izgled zemlje i poboljšava kvalitet života građana uz brži ekonomski razvoj.

– Da smo slušali neumorne kritičare, danas ne bi imali Porto Montenegro, Lušticu ili Portonovi. Ne bi počeli gradnju autoputa, ne bi počeli projekat gradnje 250 kilometara skijaških staza na sjeveru – rekao je Đukanović, uz podsjećanje da se pripremamo za gradnju druge dionice autoputa.

On je poručio da ekonomski rast ne smije biti sezonski uzlet, već postojan srednjoročni trend.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG) Vlastimir Golubović zahvalio se privrednicima što svojim aktivnostima doprinose ostvarivanju dinamičnog ekonomskog razvoja zemlje.

– Pozivam vas da i dalje na putu ostvarenja poslovnih uspjeha koristite snagu naše institucije – rekao je Golubović.

On je rekao da je stopa rasta BDP-a od 4,9 odsto Crnu Goru pozicionarala u sami vrh evropskih zemalja kad je riječ o ovom ekonomskom pokazatelju. Istakao je da rast bilježi i industrijska proizvodnja.

U dijalogu s Vladom PKCG će, kako je rekao, nastaviti da insistiraju u u pronalaženju fiskalnog prostora za niže oporezivanje privrede.

– Crna Gora u narednom periodu kroz stimulativnu poresku politiku mora ojačati sposobnost domaćih kompanija da se izbore sa konkurencijom na tržištu – rekao je Golubović, uz ocjenu da siva ekonomija i nelojalna konkurencija ostaju najveća prepreka konkurentnosti naše privrede.

U ime nagrađenih se obratio Đoko Krivokapić iz EPCG, koji je rekao da je EPCG na pragu da konačno uđe u izgradnju novih izvora električne energije.

Predsjednik Odbora za dodjelu nagrada Slavoljub Popadić rekao je da je EPCG zavrijedila nagradu zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima.

– Kompanija je u 2018. godini počela petogodišnji investicioni ciklus vrijedan 170 miliona eura – rekao je Popadić na svečanosti, i dodao da je kompanija Gradir Montenegro ostvarila rekordne rezultate u prošloj godini.

Kompanija Glosarij je nagrađena za društvenu odgovornost, a prema riječima Popadića, kompanija godinama njeguje dobar koncept podrške društvenoj zajednici.

CKB je, kako je rekao, nagrađena za inovativnost, dok je za unapređenje menadžmenta nagrađen Ivan Karadžić iz kompanije Merkator.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top