Uručena priznanja mladim herojima

Sinoć su u Podgorici, u hotelu Hilton, uručena priznanja pobjednicima konkursa „Mladi Heroji“, koji su pokrenuli Sea Dance festival i Crnogorska komercijalna banka. Cilj konkursa je da se u vrijeme kada je dosta primjera narušenih izvornih vrijednosti u društvu, pronađu pravi mladi heroji u Crnoj Gori i predstave javnosti kao uzor svojim, ali i budućim generacijama. Nagrade ovogodišnjeg konkursa otišle su u ruke tri mlada heroja iz oblasti kulture, umjetnosti i kreativne industrije, i društvenog aktivizma.

Amina Kuč

Nagrade iz kategorije ,,Kultura, umjetnost i kreativna industrija” pripale su učenici rožajske gimnazije ,,30. septembar” Amini Kuč, kao i reditelju Ivanu Marinoviću, dok je nagrada iz oblasti ,,Društveni aktivizam” otišla u ruke Đorđa Murišića.

Svečanosti uručenja nagrada u hotelu Hilton prisustvovali su naši poznati glumci, muzičari, umjetnici i naučnici, te balerine baletske škole ,,Princeza Ksenija”, polaznici škole pjevanja ,,D-moll”, kao i studenti Univerziteta Crne Gore, umjetnici sa Fakulteta za likovnu umjetnost. Mlade heroje sinoć je podržao i dio tima crnogorske kadetske košarkaške reprezentacije koji su u avgustu osvojili srebro na Evropskom prvenstvu u Podgorici.

 

Mlada pjesnikinja Amina Kuč, dobitnica je lokalnih, državnih i regionalnih nagrada među kojima je i prvo mjesto na međunarodnom 24. poetskom konkursu „Desanka Maksimović“. Sa samo 15 godina objavila je zbirku stihova ,,Duša od stakla”, a osim ljubavi prema poeziji, Amina u posljednih nekoliko godina aktivno doprinosi svojoj zajednici kroz

Ivan Marinović

rad na pripremi manifestacija, pjesničkih večeri, pozorišnih predstava namijenjenih djeci sa posebnim potrebama i vulnerabilnih grupa. Nagradu na sinoćnjoj ceremoniji Amini je uručila njena profesorica Mirsada Bibić Šabotić, koja pomno prati rad ove mlade pjesnikinje i koja joj je pružila prijateljsku i finansijsku podršku u objavljivanju njene prve zbrike stihova.

Novljanin Ivan Marinović, autor je nagrađivanih kratkometražnih filmova ,,Paskva” i ,,Fali more drž se kraja”, kao i dugometražnog ostvarenja ,,Igla ispod praga”, crnogorskog nacionalnog kandidata za nagradu Oskar u kategoriji ,,Najbolji strani film” u 2016. godini. Kroz ovo ostvarenje Ivan na originalan i upečatljiv način cijelom svijetu predstavlja tradiciju i ikonografiju naših područja. Svojim radom i zalaganjem Marinović predstavlja jednog u nizu sjajnih crnogorskih stvaralaca koji svojim radom doprinosi razvoju naše kinematografije. Nagradu mladom reditelju na sinoćnjoj ceremoniji uručio je ministar culture, mr Janko Ljumović.

Đorđe Murišić

Mladi Novljanin Đorđe Murišić se sa samo 13 godina susreo sa dijagnozom oboljenja Non Hočkin limfoma. Put ka izlječenju nije bio lak, a u borbi sa teškom bolešću Đorđe je izašao kao pobjednik uz podršku porodice i ljekara. Stečeno iskustvo Đorđe je odlučio da iskoristi kroz rad u sklopu Udruženja roditelja djece koja su oboljela od kancera „Fenix Crna Gora“, kako bi edukovao svoje vršnjake, pomogao im i pružio podršku u borbi protiv ove opake bolesti. Na putu izlječenja Đorđe se susreo sa brojnim ljudima dobre volje, a među njima je i sadašnja direktorica Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević koja mu je sinoć i uručila nagradu.

Đorđu je pripala i nagrada neprocjenjivog iskustva Mastercarda, koja će mu kao pasioniranom obožavaocu fudbala, omogućiti odlazak na derbi kvalifikacija Lige šampiona, utakmicu Bayern Munich–PSG. Ovu nagradu je Đorđu uručio direktor Crnogorske komercijalne banke Pal Kovač.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top