Uprava carina: Naplaćeno 72 miliona eura u maju | Ekonomist

Uprava carina: Naplaćeno 72 miliona eura u maju

Uprava carina Crne Gore je u maju naplatila 72,47 miliona eura, što je 17,1 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. U saopštenju, koje je objavljeno na sajtu tog organa, navodi se da je u maju obavljeno carinskih povraćaja u iznosu od 11,85 hiljada eura i akciznih u iznosu od 381,98 hiljada eura.

– Ostvarena neto naplata za navedeni period iznosila je 72,07 miliona eura. Od ukupno naplaćenih prihoda u maju, na porez na dodatu vrijednost pri uvozu se odnosilo 50,15 miliona eura, na akcize 19,54 miliona eura, na carinu 2,6 miliona, na porez na kafu 170,69 hiljada, a na ostale prihode 4,12 hiljada eura – navodi se u saopštenju.

Iz UC ističu da su u strukturi naplaćenih akciza najviše zastupljeni akciza na mineralna ulja, njihove derivate i supstitute sa 71 odsto, zatim akciza na duvanske proizvode sa 18 odsto, na alkohol i alkoholna pića sa sedam odsto, a na gaziranu vodu četiri odsto.

Ostale prihode, kako je objašnjeno, čine prihodi po osnovu novčanih kazni u prekršajnom postupku, prihodi od prodaje carinske robe, kamate za neblagovremeno plaćanje carine i carinskih dažbina.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top