UPCG: Pozdravljamo odluku Vlade da revidira stav po pitanju smanjenja akciza | Ekonomist

UPCG: Pozdravljamo odluku Vlade da revidira stav po pitanju smanjenja akciza

Unija poslodavaca Crne Gore pozdravlja odluku Vlade Crne Gore da revidira postojeći nivo akciznog opterećenja kroz izmjenu  postojećeg akciznog kalendara za cigarete.

Iz krovne organizacije crnogorskih poslodavaca poručuju da je najava ministra finansija Darka Radunovića po pitanju smanjenja akciza u skladu sa zalaganjima i više puta javno saopštenim zahtjevima Unije poslodavaca, a njegova izjava da je prethodna odluka bila greška, dodatno govori o spremnosti Vlade da sasluša glas privrede, ispravi propuste i uvede mjere koje imaju za cilj rasterećenje poslovanja i očuvanje održivosti preduzeća.

– Javnosti je poznato da je UPCG i prilikom kreiranja prethodne odluke Vlade imala vrlo jasan stav po navedenom, ističući da će dodatni nameti donijeti isključivo poteškoće na tržištu i probleme javnim finansijama, kao i niz negativnih efekata koje ovakve odluke stvaraju. U konkretnom slučaju, najveći negativan efekat prethodne odluke Vlade predstavlja uvećanje neformalne ekonomije koja sistemski uništava svaki segment ekonomije, a koja za finalni rezultat ima nezadovoljstvo kako privrednika, zbog nefer uslova, tako i države koja gubi budžetske prihode – saopšteno je iz UPCG i dodaju da se nadaju da će se u narednom periodu, prilikom kreiranja sličnih odluka, Vlada prethodno konsultovati sa predstavnicima biznisa, kao i da će uvažiti njihove preporuke.

Očekuju da će period koji slijedi biti u znaku izgradnje predvidivog i podsticajnog poslovnog ambijenta za održiva preduzeća, koji će biti atraktivan i za postojeće i nove privrednike.

– U tom dijelu, posebnu pažnju Vlada Crne Gore treba da posveti aktivnostima koje se odnose na suzbijanje neformalne ekonomije koja u najvećoj mjeri smanjuje budžetske prihode i stvara nelojalnu konkurenciju – navode u Uniji poslodavaca.

Smatraju da je upravo to model koji može omogućiti povećanje broja poreskih obveznika, a zatim  i pozitivno uticati na javne finansije. U tom takvom procesu, kažu, UPCG će, kao i uvijek, biti partner Vladi Crne Gore i kroz socijalni dijalog će uložiti sve napore da doprinese kreiranju poslovnog ambijenta koji će biti stimulativan za razvoj malih i srednjih preduzeća, onih koji stvaraju, zapošljavaju, pune budžet, obezbjeđuju održivost javnih finansija i okosnica su ukupnog razvoja društva.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top