Uoči Evropskog samita | Ekonomist

Uoči Evropskog samita

Grčki premijer tvrdi da su mjere štednje koje nameću evropski kreditori izazvale krizu u Grčkoj i da su neodržive.

Još sedam dana je ostalo do Evropskog samita, na kojem se očekuje konačno rješenje problema grčkog duga i nametnutih mjera štednje, koje ova zemlja odbija da sprovodi. Za sedam dana sudbina Grčke će biti poznata.

“Optimista sam i vjerujem da ćemo naći rješenje”, poručio je iz Brisela grčki premijer Aleksis Tsipras.

Tsipras je, nakon razgovora s predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Schulzom i šefom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom, izjavio da su mjere štednje koje nameću evropski kreditori izazvale humanitarnu krizu u Grčkoj i da su neodržive, ali da njegova zemlja ima povjerenje u evropske institucije, od kojih očekuje poruku nade i solidarnosti.

“Vjerujem da ne postoji grčki problem, postoji problem Evropske unije, a s obzirom na to da smo mi proevropski orijentirani i vidimo svoju budućnost u zajednici, vjerujem da ćemo baš zbog toga riješiti sve nesporazume”, kazao je grčki premijer.

Stav Njemaca

Schulz i Juncker su, međutim, ukazali na to da Grčka nema problem s evropskim institucijama, nego sa zemljama članicama eurozone, koje insistiraju da se Grčka pridržava programa otplate dugova.

“Nisam zadovoljan kako su se stvari razvijale proteklih sedmica. Mislim da nismo učinili značajniji napredak. Daću svom prijatelju Aleksisu [Tsiprasu] nekoliko prijedloga, a potom ćemo vidjeti šta će se dogoditi. Isključujem mogućnost neuspjeha. Ne želim neuspjeh i mi, Evropljani, moramo da se držimo skupa. Nije ovo vrijeme za podjele, ovo je vrijeme za jedinstvo”, istakao je Juncker.

Većina Njemaca smatra kako je najbolje rješenje da Grčka izađe iz eurozone, pokazuje novo istraživanje koje objavljuje Der Spiegel. Tokom samo tri sedmice broj onih koji su za izlazak Grčke porastao je za 11 procenata, na 52 posto, dok je za ostanak 40 posto Njemaca. Preostalih osam posto dalo je odgovor “ne znam”.

Gledano ekonomski, budući da grčka Vlada, njene institucije i građani samo Njemačkoj duguju 23 milijarde eura, potencijalni “Grexit” skupo bi koštao evropsku najjaču ekonomiju.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top