Univerzitet u Beogradu među 300 najboljih na svijetu | Ekonomist

Univerzitet u Beogradu među 300 najboljih na svijetu

Američki univerziteti zadržali su dominaciju na čelu Šangajske liste najboljih univerziteta na svijetu, dok je Univerzitet u Beogradu rangiran između 201. i 300. mjesta, objavljeno je na sajtu liste.

Među prvih deset univerziteta na Šangajskoj listi su američki Harvard i Stanford, britanski Kembridž, američki MIT (Massachusetts Institute of Technology), Berkli (SAD), Prinston (SAD), britanski Oksford, Kolumbija (SAD), Kalifornija (SAD) i Univerzitet u Čikagu (SAD).

Univerzitet u Beogradu je zadržao prošlogodišnju poziciju i našao se između 201. i 300. mjesta.

Kada je riječ o univerzitetima iz regiona, Univerzitet u Ljubljani rangiran je između 401. i 500. mesta, dok na listi nema univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije.

Šangajska lista objavljuje se od 2003. i uzima u obzir šest kriterijuma kako bi se napravila razlika među 500 univerziteta od 1.200 koliko je registrovano u svetu, a među kriterijumima su i broj dobitnika Nobelove nagrade među bivšim studentima, broj istraživača koji se najviše pominju u svojim disciplinama i broj objavljivanja radova u časopisima Sajens (Science) i Nejčer (Nature).

Konsultantska kuća koja objavljuje ovu listu opisuje kriterijume kao „najpozudanije“, ali mnogi evropski zvaničnici tvrde da su kriterijumi fokusirani ka istraživanju i prirodnim naukama, čime se između ostalog gubi vidljivost humanističkih i društvenih nauka, što ide nauštrb univerziteta njihovih zemalja.

Univerzitet u Beogradu se na Šangajskoj listi prvi put našao 2012, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju između 401. i 500. mjesta.

 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top