UniCredit mora da smanji troškove | Ekonomist

UniCredit mora da smanji troškove

UniCredit zatvara 10.000 radnih mjesta, kako bi povećali dobit i smanjili troškove.

UniCredit planira da ukine oko 10.000 radnih mjesta, ili sedam posto od ukupnog broja, u Italiji, Njemačkoj i Austriji. U to je uključeno i već najavljeno ukidanje 2.700 radnih mjesta u Italiji, kazali su Reutersu izvori koji su željeli da ostanu neimenovani, prenosi Hina.

UniCredit, koji zapošljava 146.600 ljudi u 17 zemalja, pod pritiskom je da poveća dobit, jer se očekuje da će niske kamatne stope ograničavati zaradu banke idućih godina.

Izvršni direktor UniCredita Federico Ghizzoni radi na preoblikovanju petogodišnjeg strateškog plana, objavljenog prošle godine, kojem je cilj povećanje prihoda i smanjenje troškova. Novi plan bi trebao da bude objavljen u novembru, piše Reuters.

“Planira se ukidanje oko 10.000 radnih mjesta, većinom u Italiji, Austriji i Njemačkoj”, kazao je Reutersu izvor. Dodao je, međutim, da brojke nisu konačne, da se o njima raspravlja i da će se možda promijeniti.

Smanjenje troškova pomoglo bi UniCreditu da odagna špekulacije na tržištima da će banka možda izdati nove dionice, što je Ghizzoni već nekoliko puta opovrgnuo.

UniCredit je u prvom polugodištu ostvario dobit nešto iznad milijardu eura, otprilike polovinu onoga što je ostvario njegov konkurent na italijanskom tržištu Intesa Sanpaolo, piše Reuters.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top