FAO: Rast cijena hrane u februaru, najviše poskupile žitarice | Ekonomist

FAO: Rast cijena hrane u februaru, najviše poskupile žitarice

Cijene hrane blago su uvećane tokom februara, pri čemu je u najvećoj mjeri došlo do poskupljenja pšenice i kukuruza, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu – FAO.

Predviđanja FAO za ovu godinu odnose se na smanjenje proizvodnje pšenice u odnosu na prošlogodišnji rekord. Indeks Svjetske organizacije za hranu FAO, kojim se mjeri cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda uvećan je u februaru 0,5 odsto u odnosu na revidiranu vrijednost za januar, dostigavši najviši iznos u skoro dvije godine, od prosječnih 175,5 poena, navodi Business Standard. Ovaj indeks je u odnosu na isti mjesec prošle godine uvećan 17,2 odsto,

Najveći rast zabilježen je kod indeksa cijena žitarica, 2,5 odsto u odnosu na januar, pod uticajem poskupljenja pšenice, a došlo je i do značajnog rasta cijena kukuruza i riže.

Rast cijene šećera u februaru iznosio je 0,6 odsto na mjesečnom nivou, što je uslovljeno prekidima u snabdjevanju iz Brazila. Zabilježen je i blagi rast cijena mlijeka i mliječnih proizvoda, prije svega kada je riječ o cijeni maslaca i mlijeka u prahu.

Samnjenje cijena zabilježeno je kod biljnih ulja i to 4,1 odsto,, zbog slabljenja uvozne tražnje za palminim uljem i podignutih prognoza roda u vodećim izvoznicima Brazilu i Argentini.

FAO prognozira da će se proizvodnja pšenice smanjiti 1,8 odsto u odnosu na prošlogodišnji rekord na 744,5 miliona tona, dok bi zalihe žitarica trebalo da budu uvećane 6,6 odsto, na skoro 240 miliona tona.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top