UN: Cijene hrane padaju

Cijene osnovnih prehrambenih proizvoda ponovo su pale u maju i blizu su šestogodišnjeg minimuma poslije znatnog pada cijena žitarica.

Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) u svom izvještaju pad cijena objašnjavaju uglavnom time što se predviđa povoljna žetva ove godine.

FAO indeks cijena prehrambenih proizvoda dostigao je prosječnih 166,8 poena u maju, što je pad od 1,4 odsto u odnosu na april, i veliki pad cijena od 20,7 odsto u odnosu na nivo od prije godinu dana.
To je najniži nivo zabilježen od septembra 2009, naveo je FAO, čije sjedište je u Rimu.

U posljednjem izvještaju organizacije o ponudi i potražnji žitarica predviđa se rast svjetske proizvodnje riže od 1,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, uglavnom zbog predviđanja boljih žetvi u Aziji, iako će rezultati u velikoj mjeri zavisiti od toga kako će se sezona kretati narednih mjeseci.

Pad cijena u maju objašnjava se mjesečnim padom indeksa cijena žitarica od 3,8 odsto, padom indeksa cijena mlječnih proizvoda od 2,9 odsto i padom indeksa cijena mesa od jedan odsto. Indeks cijena šećera se međutim povećao za dva odsto zbog privremenih kašnjenja tokom sezone prerade u Brazilu, a porastao je indeks cijena ulja za 2,6 odsto.

Prema posljednjim revidiranim prognozama svjetska proizvodnja žitarica u 2015. godini treba da dostigne 2,524 milijardi tona, što je jedan odsto niže od rekordnog nivoa prošle godine.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top