Umro kralj Saudijske Arabije | Ekonomist

Umro kralj Saudijske Arabije

Kralj Abdulah koji je vladao Saudijskom Arabijom od avgusta 2005. godine, umro je u 90. godini, javili su svjetski mediji u noći izmedju četvrtka i petka.

Abdulaha koji je bio jedan od najstarijih monarha u svijetu, na čelu zemlje – najvećeg proizvođača nafte na svijetu, naslijediće njegov 79-godišnji brat, Salman.

Kralj koji je u posljednje vrijeme bio bolestan, bio je u bolnici u Rijadu od novogodišnje noći, a dijagnoza je bila zapaljenje pluća.

Smrt kralja Abdulaha koji je važio za reformistu i umjerenog u okviru porodice Saud, dolazi u teško vrijeme za zemlju s 29 miliona stanovnika – drugu po veličini u arapskom svijetu, poslije Alžira.

S jedne strane cijena nafte opada, a Saudijska Arabija je pod sve više napada džihadista. Uz to, postoji i zabrinutost zbog sposobnosti Abdulahovih nasljednika da vladaju.

Prestolonasljednik Salman vlast preuzima odmah, a sahrana kralja Abdulaha će se biti u roku od 24 sata.

Po objavljivanju vijesti o smrti kralja Abdulaha, nafta je poskupila zbog neizvjesnosti među kupcima da li će njegov nasljednik zadržati postojeći nivo proizvodnje nafte u svijetlu prevelikih globalnih zaliha koje su oborile cijenu nafte na šestogodišnji minimum, javljaju agencije.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top