Umro Fidel Kastro | Ekonomist

Umro Fidel Kastro

Kubanski lider i revolucionar Fidel Kastro (90), preminuo je u petak uveče u 22.29 sati po kubanskom vremenu, potvrdio je predsjednik Kube Raul Kastro. U toku dana, u skladu sa njegovom željom, Kastro bi trebalo da bude kremiran.

Foto: Reuters

12. 49 – Si Đinping: Kastro će živeti zauvijek

Predsjednik Kine Si Djinping rekao je danas da će preminuli kubanski lider Fidel Kastro živjeti zauvijek i da je kineski narod izgubio iskrenog prijatelja.

“Kastro će živjeti zauvijek. Kineski narod izgubio je dobrog i iskrenog druga”, rekao je Si u poruci koju je pročitao na početku noćnih vijesti na glavnom državnom tv kanalu.

12. 35 – Srpski političari: Hasta siempre, komadante

Povodom smrti Fidela Kastra, poglasili su se i srpski političari. Ministar rada Aleksandar Vulin u telegramu saučešća napisao je da je otišao je posljednji veliki vođa 20 vijeka i veliki prijatelj Srbije, a telegram je završio riječima “Hasta siempre komadante”. I direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju oprostio se od kubanskog lidera.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković u telegramu saučešća predsjedniku Narodne skupštine Kube Huanu Estebanu Lasu Hernandesu napisala je da je “duboko uvjerena da njegovo nepokolebljivo zalaganje za ostvarenje slobodarske vizije i odbranu suvereniteta Kube predstavlja ne samo nasljeđe njegovog naroda, već i živu inspiraciju za ljude širom svijeta”.

12.12 – Američki mediji: “Umro je čovjek koji je isfrustirao 11 američkih predsjednika”

“Njujork tajms” Kastra opisuje kao čoveka koji je “isfrustirao 11 američkih predsjednika i nakratko gurnuo svijet do ivice nuklearnog rata” i kao “veliku medjunarodnu figuru čiji je značaj u 20. vijeku znatno prevazišao ono što se moglo očekivati od šefa male ostrvske države sa 11 miliona stanovnika”.

Naslovna strana sajta lista "Njujork tajms"

Foto: screenshot ostalo / screenshotNaslovna strana sajta lista “Njujork tajms”

“Vašington post” piše o Kastru kao o “duhovnom svetioniku za svjetsku krajnju ljevicu” i navodi da “iako ga je voljelo mnoštvo sljedbenika, kritičari ga vide kao respresivnog lidera koji je Kubu praktično pretvorio u gulag”.

“Kastro je svoje prkošenje zapadnom kapitalizmu nosio kao počasnu značku, održavajući komunizam živim u zapadnoj hemisferi dvije decenije nakon kraha Sovjetskog Saveza”, zaključuje “Los Andjeles tajms”.

11.52 – Kuba proglasila devetodnevnu žalost, sahrana 4. decembra

Kubanske vlasti proglasile su danas devetodnevnu žalost i saopštile da će Kastrovi ostaci biti sahranjeni 4. decembra u istorijskom jugoistočnom gradu Santijago de Kuba.

“Od 26. novembra do 4. decembra, javne aktivnosti i svečanosti će biti obustavljene, a nacionalna zastava će biti spuštena na pola koplja na javnim zgradama i vojnim objektima”, saopštile su kubanske vlasti. Kastrovi posmrtni ostaci će biti sahranjeni posle četvorodnevne procesije kroz zemlju, dodaje se u saopštenju.

11. 32 – Kastrove reči koje svet pamti

Fidel Kastro bio je neverovatno nadahnut govornik. Kubanski lider u svojim višesatnim govorima kritikovao je kapitalizam (“Oni pričaju o propasti socijalizma, ali gde vide uspeh kapitalizma u Africi, Aziji i Latinskoj Americi?”), govorio o revoluciji, ali i o običnim ljudima. Kastro je tvrdio da “čovjek ne oblikuje sudbinu, sudbina proizvede čoveka za sat vremena”.

11. 08 – Putin: Kastro je “simbol jednog razdoblja”

Vladimir Putin i Fidel Kastro

Foto: A. P. / RAS SrbijaVladimir Putin i Fidel Kastro

Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio je danas Fidela Kastra nazvavši ga “simbolom jednog razdoblja” i “iskrenim i pouzdanim prijateljem Rusije”, saopštio je Kremlj, javlja AFP.

“Ime ovog istaknutog državnika se s pravom smatra simbolom jednog razdoblja u novijoj istoriji svijeta”, napisao je Putin u telegramu kubanskom predsjedniku i Fidelovom bratu Raulu Kastru.

11. 01 – Svjetski lideri uputili izraze saučešća

Svetski lideri i zvaničnici su izrazili svoje saučešće povodom smrti Fidela Kastra, bivšeg predsjednika Kube i vođe kubanske revolucije. Francuski predsjednik Fransoa Oland nekoliko sati posle objavljivanja vijesti o smrti kubanskog lidera izjavio je da je “Fidel Kastro bio oličenje kubanske revolucije, u nadi koju je ona probudila i u razočarenjima koje je izazvala”.

Oglasili su se i predsjednici Meksika, Indije i Venecuele, kao i bivši sovjetski lider Miahil Gorbačov.

Ko je bio Fidel Kastro?

Fidel Kastro je vladao Kubom gotovo pola vijeka, a tek 2008. godine je prenio ovlašćenja mlađem bratu Raulu koji je počeo reforme na Kubi. Bivši revolucionar, bio je glavni sekretar Komunističke partije, predsjednik i premijer Kube.

Fidel Kastro preminuo je juče u 90. godini

Foto: Antônio Milena/ABr / WikipediaFidel Kastro preminuo je juče u 90. godini

Na drugoj strani, Kastra deo stanovnika Kube, ali i mnogo veći deo zapadnog svijeta, vidi kao diktatora i lidera koji je nemilosrdno gušio svaku opoziciju. Kastro je 1953. godine zatvoren zbog suprotstavljanja Batisti, da bi nakoni izlaska iz zatvora zajedno sa Če Gevarom poveo narod Kube u revoluciju i dospio na vlast poslije trogodišnje gerilske bitke.

Predsednik Kube i Fidelov pet godina mlađi brat Raul Kastro saopštio je rano jutros na nacionaloj televiziji da je Fidel preminuo i da će njegovo telo biti kremirano u subotu ujutru. Bivši kubanski predsjednik i revolucionarni vođa preminuo je u 90. godini poslije višegodišnje bolesti.

Izvor: Blic

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top