Ulcinjska solana da bude rezervat | Ekonomist

Ulcinjska solana da bude rezervat

Evropska komisija pozvala je crnogorske vlasti da Solanu “Bajo Sekulić” proglase ekološkim rezervatom i da je zaštite zakonima.

Prema pisanju portala CDM, takav zahtjev poslat je zbog njenog ogromnog značaja za ptice, i zato što je tamošnja močvara od međunarodne važnosti.

U pozivu se navodi da zaštita zakonom nije učinjena u nacionalnom zakonodavstvu, kao ni Nacrtom prostorno-urbanističkog plana opštine Ulcinj i planskim dokumentima vlade u zoni morskog dobra.

Brisel, dakle, traži da to jedinstveno područje uživa zaštitu države kao izuzetan prirodni park, čime je isključena bilo kakva urbanistička valorizacija nepokretnosti na Solani, piše portal.

Austrijski list Standard je u nedavnom članku o ulcinjskoj Solani istakao da je to raj za 250 vrsta ptica, koje borave u neposrednom zaleđu Velike plaže na svom proputovanju iz Sibira i Severne Evrope preko Jadrana prema Africi i obratno.

Standard je u tekstu, takođe, ukazao da sve to može biti dovedeno u pitanje i da su ptice u opasnosti ako se na Solani ne proizvode slani kristali, kao što je to bio slučaj prošle godine, piše ulcinjski portal UL-info.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top