Ulaganjem u saobraćajnice do valorizacije Luke | Ekonomist

Ulaganjem u saobraćajnice do valorizacije Luke

Puna valorizacija Luke Bar može se postići samo daljim ulaganjem u drumske i željezničke saobraćajnice zajednička je ocjena delegacija Crne Gore i kineske kompanije CCECC koja je angazovana na generalnom remontu dionice pruge Kolašin-Kos.

Delegacija Crne Gore na čelu sa ministrom saobraćaja i pomorstva Osmanom Nurkovićem prisustvovala je svečanom otvaranju ovogodišnjeg 8. Internacionalnog Foruma za infrastrukturu i građevinske investicije (IIICF) koji se održava u Makaou.

Kako je saopšteno iz ministarstva, prvog dana foruma crnogorska delegacija sastala se sa menadžmentom kineske kompanije CCECC, koja je angazovana na generalnom remontu dionice pruge Kolašin-Kos, realizacija ovog projekta je pri kraju.

“Ministar Nurković se zahvalio generalnom direktoru kompanije Juanu Liju na donaciji u vidu urađene Studijske procjene projekta za generalni remont neremontovanih dionica barske pruge od Trebesice do Bara. Zajednička ocjena obje delegacije je da se puna valorizacija Luke Bar može postići samo daljim ulaganjem u drumske i željezničke saobraćajnice”, navodi se u saopštenju Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Međunarodni forum posvećen ulaganjima u infrastrukturu i građevinarstvo osmi put organizuje Ministarstvo trgovine NR Kine, Kineska asocijacija međunarodnih izvođača radova (China International Contractors Association – CHINCA) i Institut za promociju trgovine i investicija iz Makaoa (Macao Trade and Investment Promotion Institute – IPIM).

Forum okuplja oko 1.500 predstavnika iz preko 60 zemalja i regiona, uključujući i više od 40 zvaničnika godišnje, održava se u Makaou, posebnoj administrativnoj oblasti NR Kine, udaljenoj 64 km od Hong Kong-a.

Tema ovogodišnjeg Foruma je “Saradnja za multi-inovativnu održivu infrastrukturu koja podstiče razvoj privrede”. Trenutni globalni bum infrastrukturnog povezivanja Kina je iskoristila za jačanje međunarodne saradnje, u tom cilju Kina ne štedi napore u unapređenju u izgradnji infrastrukture.

Forum okuplja vodeće predstavnike iz oblasti građevinarstva, državne zvaničnike i relevantne istraživače, koji će detaljno razgovarati i razmijenjivati informacije o održivoj infrastrukturi.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top