Ulaganje u obrazovanje je put do rasta i razvoja | Ekonomist

Ulaganje u obrazovanje je put do rasta i razvoja

Ulaganje u obrazovanje put je do najsigurnijeg rasta i razvoja, poručeno je na promociji knjige “Digitalna ekonomija – nešto već znamo, nešto naslućujemo, a nečega još uvijek nijesmo svjesni“, koja je sinoć održana na Ekonomskom fakultetu.

Autori knjige, Vujica Lazović i Tamara Đuričković, ocijenili su da knjiga stiže u pravo vrijeme, kada Crna Gora aktivno radi na realizaciji ciljeva postavljenih digitalnom agendom Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno, u knjizi su objedinjene brojne teme koje rasvetljavaju taj koncept, posebno dajući prikaz šta sve novo u praktičnom i teorijskom smislu donosi digitalna ekonomija.

Autori knjige smatraju da digitalna ekonomija funkcioniše po različitim principima u odnosu na tradicionalnu, pa samim tim zahtijeva i drugačiju ekonomsku analizu.

Oni u knjizi daju odgovore na pitanja da li digitalna ekonomija povećava ili smanjuje razliku između bogatih i siromašnih, kako proniknuti u principe i suštinu njenog funkcionisanja, i kako od slabo razvijene industrijske ekonomije strukturnom transformacijom doći do konkurentne digitalne ekonomije.

Autori su saglasni i u tome da je korpus znanja vezan za ovu problematiku neizostavan segment modernog ekonomskog obrazovanja u eri digitalnih transformacija i snažnih konkurentskih nastupa na tržištu.

Lazović je, odgovarajući na pitanje kako od slabo razvijene industrijske ekonomije transformacijom doći do digitalno konkuretne ekonomije, rekao da postoji formula uspjeha.

„Ulaganjem u obrazovanje do najsigurnijeg rasta i razvoja“, istakao je Lazović.

Đuričković je, govoreći o aktuelnom pitanju digitalizacije države, na pitanje kada su zemlje e-spremne, kazala da „onog trenutka kada je država u mogućnosti da kreira usluge isključivo digitalnim putem a ne na tradicionalan način , možemo govoriti o njenoj e-spremnosti.”

Dekan Ekonomskog fakulteta, Nikola Milović, istakao je da je držanje koraka sa tehnološkim dostignućima imperativ svih, „bilo da govorimo na mikroplanu o našim zanimanjima, ili na makroplanu o budućnosti države i njenoj pripremljenosti za ono što digitalizacija nosi“.

„Naš zadatak je da studentima Ekonomskog fakulteta obezbijedimo obrazovanje adekvatno potrebama savremenog tržišta rada, a jedan od načina da to postignemo je da im omogućimo pristup savremenoj literaturi”, kazao je Milović.

O knjizi su na promociji govorili i profesori Božo Krstajić sa Elektrotehničkog i Biljana Rondović sa Ekonomskog fakulteta.

Knjiga je, smatraju autori, namijenjena kako studentima, tako i ljudima iz svijeta biznisa, poslovne i javne administracije, inovatorima i promoterima startup biznisa, kao i široj čitalačkoj publici.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top