Ulaganje u inovativnost podiže produktivnost i konkurentnost privrede | Ekonomist

Ulaganje u inovativnost podiže produktivnost i konkurentnost privrede

Tema ovogodišnje Konferencije o ekonomiji, koju organizuje Privredna komora Crne Gore (PKCG) i Ministarstvo nauke, bila je „Izazovi na putu ka Evropskoj uniji“.

U okviru Konferencije o ekonomiji – Montenegro 2017., sa panela „Konkurentnost i inovacije“ koji je juče održan u Bečićima poručeno je da Ulaganje u inovativnost podiže produktivnost i konkurentnost privrede.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je za ekonomski razvoj zemlje od velikog značaja podsticanje privrede da više ulaže u sektor nauke i razvoja, kao i jačanje uloge instituta u oblasti istraživanja i razvoja.

Ona je istakla da inovativnost i produktivnost ne isključuju jedno drugo, već naprotiv.

„Inovativnost je neophodna da bismo došli do produktivnosti. Ulaganjem u inovativnost privrednici mogu da prodignu svoju produktivnosti, a samim tim i svoju konkurentnost“, kazala je Sekulić.

Ona je dodala da se Ministarstvo ekonomije, zajedno sa Privrednom komorom Crne Gore (PKCG) i Investiciono-razvojnim fondom (IRF), bavi tom temom, ali da je, za sada, nizak nivo interesovanja privrede za tu oblast.

Sekulić je poručila da je uloga instituta zapostavljena. “Nažalost, više se bave komercijalnim aktivnostima, nego naučnim. Naša je obaveza da opteretimo insititute onim što podrazumijeva istraživanje, jer jedino tako možemo da podstaknemo našu misiju da se i univerziteti više bave naukom“, poručila je ona.

Prema njenim riječima, Crna Gora se decenijama bavila time kako da njena privreda preživi, „i baveći se preživaljavanjem, zanemarili smo koliko je važno ulagati u inovacije i razvoj, koje danas nisu pitanje napretka, već opstanka“.

„Naša velika društvena, sada akcionarska preduzeća u većinskom vladsništvu države, ali i ona privatna, su u međuvremenu potpuno rasformirala sektore koji su se bavili istraživanjem i razvojem. Mi govorimo o velikim razvojnim projektima za koje je dokumentacija rađena prije 40 godina, i onda se pitamo zašto nemamo investitore“, kazala je Sekulić.

Ona je dodala da „zanemarujući tu komponentu poslovanja, zanemarili smo da samo na taj način možemo pratiti dinamiku razvoja i investicija“.

Ministarka nauke Sanja Damjanović kazala je da je poznato i naučno dokazano da su zemlje koje više ulažu u istraživanje i razvoj ekonomski razvijenije.

„Stopa nezaposlenosti znatno je manja u tim zemljama. Statistika rađena na nivou 28 zemalja EU u periodu od deset godina pokazuje da povećanje ulaganja u ovoj oblasti za jedan odsto utiče na porast BDP-a za 2,2 odsto“, kazala je Damjanović.

Govoreći o benefitima ulaganja u istaživanje i razvoj, kako je dodala, treba razlikovati privatni i društveni povraćaj.

„Firme koje ulažu u istraživanje imaju povećanu prodaju za 10-15 odsto, dok statistika kaže da društveni povraćaj, koji je teže mjeriti, može biti 100 odsto i više. Kada je Crna Gora u pitanju, ulaganje u nauku i istraživanje je na oko 0,4 odsto BDP-a, što je oko deset puta manje od EU cilja“, navela je Damjanović.

On je dodala da i privatni sektor u Crnoj Gori vrlo malo ulaže u istraživanje i nauku, i da to treba promijeniti.

Na jučerašnjem panelu učestvovali su i profesor Univerziteta u Beogradu Velimir Radmilović, naučnik iz crnogorske dijaspore SAD Dušan Petranović i naučnica iz crnogorske dijaspore u Njemačkoj Adisa Lehmann.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top