Ukrajini dva dana da plati dug ili Evropa gubi gas

Ukrajini dva dana da plati dug ili Evropa gubi gas

Rusija će u potpunosti prekinuti dostavu gasa Ukrajini u roku od dva dana ukoliko Kijev ne isplati svoja dugovanja, saopštio je Gazprom, što bi moglo da dovede do tranzitnog rizika i za Evropu.

Direktor Gazproma Alexey Miller rekao je da Ukrajina nije platila gas isporučen u martu i da trenutno izvlači sve što može iz plaćenih zaliha, čime ozbiljno rizikuje ukidanje isporuke gasa.

Od ranije uplaćenog avansa ostalo je još para samo za 219 miliona kubnih metara gasa, prenosi Russia Today.

Potrebna su dva dana da bi stigla uplata Naftogaza na račun Gazproma. Zbog toga će isporuka 114 miliona kubnih metara gasa Ukrajini dovesti do potpune obustave isporuke ruskog gasa već za dva dana, što će dovesti do ozbiljnog rizika tranzita za Evropu, rekao je Miller.

Kako je javila agencija Tass, ukrajinski Naftogaz je u ponedjeljak saopštio da je Rusija prekršila Briselski sporazum time što nije ispunila zahtjev za isporuku gasa Ukrajini na osnovu avansno plaćenog gasa.

Rusija obezbjeđuje oko 30 odsto potreba Evrope za gasom, a 55 odsto ove količine transportuje se kroz Ukrajinu.

 

Izvor: Blic
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top