Ukrajina: Pad BDPa u aprilu za devet odsto | Ekonomist

Ukrajina: Pad BDPa u aprilu za devet odsto

Ukrajina, ekonomski opustošena već jednogodišnjim ratom, ove godine će imati pad bruto domaćeg proizvoda od devet odsto, objavio je Međunarodni monetarni fond.

Aprilska, a sada revidirana procjena MMF o privrednim kretanjima u Ukrajini, predviđala je skoro upola manji pad BDP Ukrajine, od 5,5 odsto.

MMF očekuje da inflacija u Ukrajini dostigne čak 46 procenata, zbog nepovoljnog kursa njene valute i zbog poskupljenja goriva, saopštila je ta organizacija kojoj je na čelu Francuskinja Kristin Lagard.

Šef misije MMF-a u Ukrajini Nikolaj Georgijev ističe kako su razgovori delegacije Fonda i ukrajinskih zvaničnika bili konstruktivni i da su uočeni neki znaci rastuće stabilnosti ukrajinske ekonomije.

Ukrajinske devizne rezerve, iako još veoma niske, povećane su krajem aprila na 9,6 milijardi dolara, a bankovni depoziti u domaćoj valuti se oporavljaju, ističe Georgijev

Izvor: Beta, Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top