Ukrajina očekuje konkurentnu cijenu gasa iz EU | Ekonomist

Ukrajina očekuje konkurentnu cijenu gasa iz EU

Ukrajina će najmanje 50 odsto gasa kupovati od Evropske unije (EU), izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Jacenjug je izrazio očekivanje da će cijena evropskog gasa biti konkurentnija od sadašnje.

“Vlada je donijela sljedeću odluku: minimalni balans gasa je 50:50. Minimum koji ćemo kupovati od Evropske unije jeste 50 odsto gasa”, rekao je Jacenjuk u Vrhovnoj radi (parlamentu), prenijela je agencija RIA novosti.

Prema njegovim riječima, Ukrajina sada kupuje gas od pet evropskih kompanija. „Nadamo se da će obim kupovine gasa i cijena evropskog gasa biti konkurentnija od današnje“, dodao je Jacenjuk.

Krajem oktobra Rusija i Ukrajina su uz posredstvo Evropske komisije usvojile zimski gasni paket, koji je istekao 31. marta. Prema tom paketu, Rusija je isporučivala gas Ukrajini po nižoj cijeni, pod uslovom da plati avans i da djelimično plati dug „Naftogasa“ koji se mjeri milijardama.

„Gasprom“ i „Naftogas“ su 1. aprila potpisali dodatni sporazum o isporukama gasa Ukrajini u drugom kvartalu. Cijena ruskog gasa za Ukrajinu u drugom kvartalu uz popust iznosi 247,18 dolara za hiljadu kubnih metara, podsjeća agencija.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top