Ukrajina našla novi izvor gasa

Kijev – Ukrajina je saopštila da želi da obnovi isporuke gasa iz Turkmenistana u nastojanju da smanji zavisnost od Rusije u snabdijevanju tim energentom.

Kako je saopštila kancelarija ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka ta opcija razmatrana je tokom jučerašnje posjete turkmenistanskog ministra spoljnih poslova Rašida Meredova Kijevu.

Do 2006. Turkmenistan je Ukrajini isporučivao 36 milijardi kubnih metara gasa godišnje u zamjenu za keš i robu.

Turkmenistan koji ima četvrte po veličini rezerve prirodnog gasa na svijetu, prodavao je gas Ukrajini tokom 1990-ih i do sredine 2000-ih preko ruskih gasovoda. Od 2006. Ukrajina je kupovala gas isključivo od ruskog Gasproma.

Turkmenistan želi da proširi svoju bazu klijenata a Ukrajina da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako da bi sporazum bio dobrodošao na obje strane.

Sporazum bi međutim zahtijevao odobrenje Kazahstana i Rusije kao tranzitnih zemalja. Ne očekuju se neka kočenja od strane Kazahstana ali bi Rusija mogla da bude manje predusretljiva, navodi agencija AP.

 

Izvor:Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top