Ukidanje rominga u regionu 2021. godine

Za nešto manje od mjesec dana biće potpisan regionalni Sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana. Najavljuje se da će od 1. jula cijene poziva biti niže za 25 odsto. Očekuje se da do 1. jula 2021. cijena rominga u regionu bude ista kao cijena u domaćem saobraćaju, kaže državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić.

Matić je za RTS rekla da će sporazum za početak značajno smanjiti cijene rominga u regionu.

– Srbija je još 2014. potpisala sporazum sa Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, i mi smo već u režimu smanjenih cijena, a plan je da se one dodatno smanje. Ne mogu cijene biti veće od 0,19 eura, što je oko 22 dinara – kaže Matić.

Iako je planirano da sporazum zemalja Zapadnog Balkana bude potpisan u okviru Drugog digitalnog samita 4. i 5. aprila u Beogradu, datum potpisivanja ipak nije poznat.

– Imajući u vidu da novi sporazum obuhvata i Albaniju, i cijelu teritoriju Kosova, u ovom trenutku datum ostaje pod znakom pitanja – kaže Matić.

Međutim, ističe da je od datuma važnije to šta će ovaj sporazum donijeti. Objašnjava da bi se najveće smanjenje odnosilo upravo na nove članice sporazuma.

– Trenutno je u Albaniji telefonski poziv 150 dinara, što je značajno umanjenje – navodi državna sekretarka Srbije kao primjer.

Plan je da roming potpuno “nestane”.

– Planirano je da sa 1. julom 2021. godine više i ne bude rominga, odnosno da cijene budu kao kod kuće. To nije tako daleko – navodi Matić.

Ističe da je ovaj sporazum prvi korak ka smanjenju cijena rominga i u zemljama Evropske unije, odnosno ka njegovom ukidanju.

– Ovo vidimo kao korak ka tome, posebno imajući u vidu u kojoj mjeri se EU zalaže za potpis ovog sporazuma – kaže Matić.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top