Ukidanje poreza u vazdušnom prometu podstaklo bi njemačku ekonomiju | Ekonomist

Ukidanje poreza u vazdušnom prometu podstaklo bi njemačku ekonomiju

Ukidanje njemačkog poreza u vazdušnom prometu putnika poduprlo bi njemačku ekonomiju za ukupno 67 milijardi eura u idućih 12 godina, pokazala je studija PricewaterhouseCoopersa (PwC) .

Studiju je izradila konsultantska kompanija PwC na zahtjev lobističkog udruženja u vazduhoplovstvu A4E, a tiče se poreza u vazdušnom putničkom prometu koji se primjenjuje na odlazne putnike s njemačkih aerodroma, uz izuzetak onih u tranzitu.

U izvještaju PWC-a objavljenom u ponedjeljak kaže se da bi ukidanje toga poreza Njemačku učinilo poželjnijim odredištem za putovanja, generirajući joj godišnje 1,08 milijardi eura putem posrednih poreza, čime bi se i više nego nadoknadili izgubljeni prihodi u proračunu u slučaju ukidanja poreza.

Njemačka je 2011. godine uvela namet u vazdušnom putničkom prometu kako bi godišnje namaknula približno milijardu eura, u sklopu proračunskih mjera vrijednih desetine milijardi eura koje su uvedene zbog globalne finansijske krize.

“Ukidanjem svih nameta u putničkom vazdušnom prometu broj putnika bi se do 2020. povećao za više od 24,6 miliona, od kojih više od polovine čine turisti”, kazao je izvršni direktor u A4E Thomas Reynaert.

To bi pomoglo otvaranju na hiljade novih radnih mjesta i povećanju njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 3,7 milijarde eura u 2018. godini. Ta bi brojka narasla na 6,9 milijardi eura godišnje do 2030. godine. Njemački je BDP u 2016. iznosio 3.100 milijardi eura.

Njemačka je jedna od nekoliko evropskih zemalja koje zaračunavaju porez u vazdušnom prevozu, uključujući Britaniju, Francusku i Grčku.

Nakon što je tamošnji drugi vazdušni prevoznik Air Berlin otišao u stečaj, njemačka ministarka ekonomije Brigitte Zypries u jednom je intervjuu u avgustu izjavila da podupire ukidanje toga poreza kako bi se osnažio sektor vazduhoplovstva.

“Moramo stvoriti uslove za njemačke vazduhoplovnee kompanije u kojima one mogu konkurisati”, kazala je tada za njemački dnevnik Handelsblatt.

Hoće li doći do ukidanja poreza zavisiće o tome kako će izgledati nova koalicijska vlada u Berlinu, koju nastoji sastaviti kancelarka Angela Merkel nakon tijesne pobjede na izborima održanim u septembru. Pregovori o sastavljanju nove vlade mogli bi trajati nedjeljama a čak i mjesecima, primjećuje Reuters.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top