Ugrožena trgovina Bugarske i Grčke?

 

Sofija — Bugarska se požalila Evropskoj komisiji na novi grčki zakon čiji je cilj borba sa korporativnom poreskom utajom, a za koji kažu da ugrožava trgovinu dvije zemlje.

U pismu upućenom komesaru EU za ekonomska pitanja Pjeru Moskovisiju, bugarski ministar finansija Vladislav Goranov negodovao je zbog uvođenja poreza po odbitku od 26 odsto na grčke poslovne transakcije koje se odvijaju na Kipru, u Irskoj i Bugarskoj, što su sve zemlje sa minimalističkim strukturama korporativnih poreza, prenosi agencija Frans pres.

Goranov je naveo da dati porez predstavlja diskriminatornu i nesrazmjernu mjeru i upozorio da će rezultat biti pogoršanje bilateralnih ekonomskih odnosa Grčke i Bugarske.

Atina je ovog mjeseca izglasala novi porez na dobit po odbitku u pokušaju da povrati novac koji gubi zbog poslovanja grčkih kompanija u zemljama koje im omogućavaju, kako navodi, “privilegovan fiskalni status” i izbjegavanje plaćanja poreza koji bi im bio naplaćen u Grčkoj.

Bugarski ministar kritikovao je odluku Atine, navodeći da ona “pretpostavlja da sve transakcije iz Bugarske, Irske i sa Kipra predstavljaju prevaru ili poresku utaju”.

Grčka ima porez na dodatu vrijednost od 23 odsto, u odnosu na bugarskih 20 odsto, dok je razlika u korporativnim porezima još veća. Oko 14.000 grčkih firmi posluje u Bugarskoj.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top