Ugovor za drugi blok TE Pljevlja biće spreman do 31. jula | Ekonomist

Ugovor za drugi blok TE Pljevlja biće spreman do 31. jula

Premijer Češke Bohuslav Sobotka rekao je juče u Pragu da će ugovor o gradnji drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, ukoliko ga uspješno privedu kraju, biti za kompaniju “Škoda Praha“ značajan posao ne samo u Crnoj Gori, nego i na Zapadnom Balkanu.

“U Crnoj Gori je aktivan niz naših firmi, ali naglašavam uspjeh “Škoda Prahe“, jer je njihovu ponudu Elektroprivreda ocijenila kao najbolju za izgradnju drugog bloka”, rekao je Sobotka na konferenciji za medije sa premijerom Milom Đukanovićem, prenosi Pobjeda.

Crna Gora je, kako je rekao Sobotka, za Češku značajan partner u regionu, što dokazuje podatak da se trgovinska razmjena utrostručila. Podsjetio je da Crnu Goru godišnje posjeti 50.000 čeških turista i istakao da je uvjeren da će turizmu pomoći i nova avio linija između Praga i Podgorice.

Đukanović je, odgovarajući na pitanje češke novinarke o realizaciji drugog bloka, rekao da je to proces koji se vodi dugo i temeljno već godinu i po.

“Vjerujem da ćemo brzo stvoriti i završne pretpostavke za početak realizacije projekta”, rekao je Đukanović.

Premijer je kazao da je plan bio da se do 30. juna stvore uslovi za potpisivanje ugovora, ali, kako je rekao, iskrsli su mali problemi i taj rok su pomjerili za 31.jul.

“Vjerujem da ćemo do tada imati sve uslove za potpisivanje ugovora. Paralelno sa tim, već se stvara ugovorna infrastruktura za finalno potpisivanje međuvladinog sporazuma kojim ćemo dati pravnu osnovu za realizaciju investicije”, kazao je Đukanović.

Dodaje da se radi na formiranju posebne kompanije koja će realizovati investiciju.

“Za sada Vlada u toj novoj kompaniji ima 51, a Elektroprivreda 49 odsto. Vlasnička struktura kompanije je otvorena i želimo da privučemo još nekog investitora koji želi da učestvuje u izgradnji termoelektrane, čija je vrijednost 350 miliona eura”, kazao je Đukanović i dodao da je ta investicija višestruko vrijedna za Crnu Goru.

Izvor CDM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top