Udvostručena inflacija u evrozoni | Ekonomist

Udvostručena inflacija u evrozoni

Stopa inflacije u evrozoni je u septembru udvostručena, jer je uticaj nižih cijena nafte počeo da jenjava, pokazali su danas objavljeni podaci evropske službe za statistiku Eurostat.

Godišnja stopa inflacije u 19-članoj evrozoni porasla je u septembru na 0,4 odsto, što je, kako navodi agencija AP, u skladu sa tržišnim očekivanjima.

Uslužni sektor je imao najvećeg uticaja na podizanje inflacije, dok je činjenica da su cijene energenata bile samo za tri odsto niže u godini zaključno sa septembrom, u odnosu na 5,6 odsto iz prethodnog mjeseca, takođe imala velikog uticaja na podsticanje inflacije.

Jenjavanje efekata nižih cijena nafte će se vjerovatno nastaviti i u narednim mjesecima, s obzirom na nedavni skok cijena nafte, ocjenjuje agencija AP. Istovremeno, Eurostat je objavio i podatke o nezaposlenosti u evrozoni, koja je u avgustu bila na stabilnom petogodišnjem minimumu od 10,1 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top