Udruženje banaka: Kamatne stope na državne obveznice dobro odmjerene

Kamatne stope od tri i 3,5 odsto na državne obveznice koje će biti emitovane za pet dana, u vrijednosti od 190 miliona eura i sa rokom dospjeća na pet i sedam godina, dobro su odmjerene, ocijenio je generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG), Bratislav Pejaković.

On je dodao da kamate u bankama na oročene depozite ne prelaze jedan odsto godišnje.

– Te stope na obveznice su veće nego u bankama, ali je i ročnost značajno duža. Sagledavanjem strukture ročnosti depozita u bankama reklo bi se da je preferencija plasmana do godinu, ali ko ima sredstva na koja duže ne računa obveznice su prihvatljive – rekao je Pejaković Pobjedi.

On smatra da je značajno što postoji mogućnost prodaje obveznica na sekundarnom tržištu.

– To je dobro za vlasnike obveznica, ali i za oživljavanje tržišta kapitala. Druga je priča ‘plitkost’ našeg tržišta kapitala – kazao je Pejaković.

On je, na pitanje da li kamatne stope na obveznice mogu uticati na povećanje niskih stopa na štednju u bankama, odgovorio da su stope takve kakve su.

– Strategija svake banke je priča za sebe od prikupljanja depozita do plasmana. S obzirom da nam je euro valuta, imamo kvalitetan raspon kamatne stope na depozite od banke do banke i naših preferencija – saopštio je Pejaković.

On je dodao da su u razvijenim zemljama stope na depozite negativne u mnogim bankama.

– Niže kamate na depozite omogućavaju niže kamate u plasmanima, gdje opet rizik značajno utiče na formiranje stope – rekao je Pejaković i dodao da je realno očekivati interesovanje za kupovinu državnih obveznica.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top