UcJena - vuku kante kao mi 90-ih

Ucjena – vuku kante kao mi 90-ih

Situacija sa nedostatkom nafte u Nigeriji poprima enormne razmjere, a jedna od najvećih banaka i dvije telekomunikacione kompanije zatvaraju dio biznisa.

Većina nigerijskih preduzeća i domova se oslanja na generatore na dizel gorivo zbog slabe infrastrukture za električnu energiju.

Nedostatak sa kojim se Nigerija suočava već mesec dana pokazuje da najveća ekonomija u Africi ne uspeva da se izbori sa problemom, a stranka novoizabranog predsednika optužila je prethodnu vladu smatrajući da je to njihova sabotaža, piše BBC.

Foto: YouTube printscreen
Foto: YouTube printscreen

Suočena sa nestašicom, jedna velika nigerijska banka skratila je radno vrijeme, dok su za vikend dva vodeća telekomunikaciona operatera upozorila da novonastala situacija sa gorivom može pogoditi njihove servise jer je otežano snabdijevanje baznih stanica.

Mnoge benzinske stanice su prestale da rade jer nemaju više goriva, a ispred onih koje imaju stvorili su se redovi.

Veliki broj domaćih letova je otkazan, a oni koji nisu odlaze u susjedne zemlje kako bi dopunili svoje rezervoare.

Osjetna je i razlika između cijene nafte na međunarodnom tržištu i nigerijskim pumpama koje imaju sve manje zaliha. Prodavci često nude količine koje nemaju i pune džepove novcem za gorivo koje na kraju i ne isporuče.

Čini se da je reč o prevari ogromnih razmjera u kojoj uvoznici i prodavci goriva ucjenjuju vladu da im isplati još jednu ratu u okviru programa subvencionisanja goriva.

Oni doslovno gase naciju govoreći da im vlada duguje milijardu dolara, ali niko ne može da shvati kako su do te cifre došli.

Mnogi državni zvaničnici, uključujući i zaposlene u državnoj naftnoj kompaniji, toliko su isprepletani u prevarama, da je teško reći ko koga ucjenjuje.

Jedna stvar je sigurna – Nigerijci širom zemlje pokušavaju da zarade kako bi prehranili porodice a sada se suočavaju sa novim nivoom teškoća.

Foto: YouTube printscreen
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top