Ubrzan globalni ekonomski rast | Ekonomist

Ubrzan globalni ekonomski rast

Globalni ekonomski rast ubrzan je na oko tri odsto, što je najviša stopa rasta od 2011. godine i znatno viša nego prošle godine, saopštile su Ujedinjene nacije.

U godišnjem ekonomskom izveštaju i prognozi UN navedeno je da je napredak ostvaren uglavnom zbog ubrzanog razvoja svih velikih ekomomija, a da su istočna i južna Azija i dalje “najdinamičniji regioni u tom smislu”.

“Kineska ekonomija sama čini oko jedne trećine ovogodišnjeg globalnog rasta”, piše u izveštaju. U poređenju sa 2016. godinom, kada je globalni ekomonski rast 2016. godine bio 2,4 odsto, rast je 2017. ubrzan u skoro dvije trećine zemalja širom sveta.

Upozorava se, međutim, da ekonomski rast “može nanijeti štetu životnoj sredini”.

U izvještaju “Svetska ekonomska situacija i perspektive 2018” navedeno je da, kada je u pitanju ekonomski rast, Vlade zemalja sada treba da se fokusiraju na dugoročnija pitanja među kojima su borba protiv klimatskih promjena i sve veća nejednakost između bogatih i siromašnih.

UN procjenjuju da će globalna ekonomija kontinuirano imati rast od tri odsto u 2018. i 2019. godini. U Izvještaju je ukazano na unaprijeđenje situacije u Argentini, Brazilu, Nigeriji i Rusiji – pošto, kako je navedeno, te zemlje izlaze iz recesije i da to “objašnjava trećinu stope globalnog ekonomskog rasta između 2016. i 2017. godine”. UN, međutim ističu da ekonomski napredak još nije ravnomjeran i da “mnogi djelovi svijeta tek treba da ostvare zdravu stopu rasta”.

Kada su u pitanju SAD, UN pocjenjuju da će američka ekonomija imati stopu rasta od 2,1 i u 2018. i u 2019, što je, kako je navedeno, značajan napredak u odnosu na 1,5 odsto u 2016. godini.


 

Izvor: Beta

Komentariši

Top