Uber postao najvrjednija startup kompanija na svijetu | Ekonomist

Uber postao najvrjednija startup kompanija na svijetu

Sve do nedavno najvrjednija startup kompanija na svijetu bila je kineski Xiaomi koji je u samo nekoliko godina osvojio svijet svojim kvalitetnim i cjenovno pristupačnim pametnim telefonima, dok se na drugom mjestu nalazila kontroverzna kompanija Uber. Prema informacijama koje su juče objavljene na CNN-u, u posljednjem krugu finansiranja Uber je prikupio još milijardu dolara, pri čemu je njegova vrijednost premašila nevjerojatnih 50 milijardi dolara (sada procijenjena vrijednost iznosi 51 milijardu dolara), dok je Xiaomi čija vrijednost iznosi 46 milijardi dolara pao na drugo mjesto, a na dalekom trećem mjestu nalazi se Airbnb koji je vrijedan ‘samo’ 25 milijardi dolara. Posljednje ulaganje u Uber krajem prošle godine iznosilo je 1,8 milijardi dolara pri čemu je vrijednost ove kompanije procijenjena na 40 milijardi dolara tako da je njena vrijednost u sedam mjeseci porasla za više od deset milijardi dolara.

Uber stiže u Zagreb: Noćna mora taksista ili prilika za zaposlenje

Usluge ove kompanije trenutno su dostupne u 300 gradova u 58 država, a novac namjeravaju uložiti u dalje širenje poslovanja, ponajviše u Kini i Indiji u koju će tokom sljedećih devet mjeseci uložiti milijardu dolara te na pravne bitke – samo u Kaliforniji prijeti im kazna veća od sedam miliona dolara. Osim što je Uber postao najvrjedniji startup na svijetu, iz ove se kompanije mogu pohvaliti i kako su vrijednost od 50 milijardi dolara dosegli u samo pet godina, odnosno dvije godine brže nego Facebook koji je do sada bio jedina kompanija čija je vrijednost prije izlaska na berzu iznosila 50 milijardi dolara. Zuckerbergovoj je kompaniji tako trebalo tri godine dok je njena vrijednost dosegla milijardu dolara, a nakon pet godina vrijedila ‘samo’ 15 milijardi dolara – današnja vrijednost Facebooka na berzi iznosi oko 225 milijardi dolara.

Izvor Zimo

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top