U Ukrajini korupcija opasnija od tenkova | Ekonomist

U Ukrajini korupcija opasnija od tenkova

Kijev — “Platom od 200 eura mjesečno ne može se biti dobar čuvar 200 milijardi eura”, uvjeren je Leščenko.

Poslanik vladajućeg bloka predsjednika Ukrajine Petra Porošenka, Sergej Leščenko upozorava da je korupcija po njegovu zemlju opasnija od ruskih tenkova.

Na panelu u organizaciji bečkog dnevnika “Prese”, Leščenko je ocijenio da su male plate poslanika, državnih službenika i političara “pozivnica” za korupciju. On je prenio da u Ukrajini ministar zarađuje 200 eura mjesečno, i da je ta vrsta populizma kontraproduktivna.

On je međunarodnim donatorima uputio apel za strožijim zahtijevima za reformama. “Reforme teku presporo. Gubimo vrijeme”, smatra Leščenko.

On je istakao da je rat u istočnoj Ukrajini samo izgovor.

Lako je uzmati evropski novac i onda ništa ne činiti. Bolje bi bilo da se situacija iskoristi kao dupli šok i izgurati reforme”, naglasio je Leščenko dodajući da stanovništvo Ukrajine trenutno ima razumijevanje za odlučne mjere, posle kojih je tek moguća evropska perspektiva.

Leščenko, međutim, ne vjeruje da Ukrajina ima snagu da samostalno dobije borbu protiv korupcije. On se zalaže za uključenje eksperata iz inostranstva u borbu protiv korupcije.  “Ponekad sanjam o tome da ne postoji borba između različitih osoba oko vođenja poreske ili carinske ustanove, već da na izvjesno vrijeme nadležnost nad nekim institucijama bude prenijeta na Njemce, Švajcarce ili Šveđane”, kazao je Leščenko dodajući da to, međutim, nije moguće zbog ukrajinskog zakona.

Takođe je kazao da uticaj oligarha mora biti smanjen. “Oni su danas uticajniji nego u vrijeme Viktora Janukoviča”, kritikovao je Leščenko dodajući da je svrgavanje Igora Kolomojskija sa mjesta guvernera Dnjepopetrovska samo prvi uspijeh, te da se mora smanjiti uticaj Rinata Ahmetova na energetski sektor, koji treba biti natjeran da proda djelove svoje imperije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top