U trgovinama do 3.500 domaćih artikala | Ekonomist

U trgovinama do 3.500 domaćih artikala

Crnogorski proizvodi još su nedovoljno zastupljeni u marketima velikih trgovačkih lanaca u Crnoj Gori, na čijim ih policama nije lako uočiti, uprkos tome što su kvalitetom odavno zavrijedili i veću pažnju i bolju poziciju. Zbog toga su očekivanja od projekta Kupujmo domaće”velika.

Ekipa Dnevnih novina protekle sedmice obišla je markete Volija, Merkatora, Domaće trgovine i Lakovića u Podgorici, gdje pronalazak autentičnih crnogorskih proizvoda nije bio jednostavan zadatak.

Prema tvrdnjama predstavnika četiri najveća trgovačka lanca u našoj državi, broj domaćih proizvoda u njihovim radnjama se svakodnevno povećava, a trenutno se kreće od 1.500 do 3.500.

To su većinom prehrambeni artikli iz kategorije suhomesnatih i mliječnih proizvoda, a u manjoj mjeri voća i povrća, alkoholnih pića, sokova, vode, maslinovog ulja i meda.

Kada je riječ o proizvodima koji se svakodnevno nalaze na trpezi, mlijeko i mliječni proizvodi iz crnogorskih mljekara u marketima zauzimaju vidno mjesto na policama i građani ih često kupuju.

Ipak, uvoznog mlijeka u kartonskim ambalažama je mnogo više na rafovima, dok domaće zauzima uglavnom dva reda u vitrinama. Od ostalih mliječnih proizvoda, najviše ima pljevaljskog sira, ali trgovci nijesu zadovoljni količinom, te smatraju da ga je nedovoljno da bi se zadovoljile potrebe kupaca.

“Poziciju koju će artikli zauzeti u marketima određuje više faktora, a u nekim trgovinama naglašavaju da maksimalno izlaze u susret domaćim proizvođačima, čak i na uštrb pravila koja se tiču izlaznosti sa kasa, kvaliteta i cijene proizvoda. Poziciju na policama marketa našeg lanca, kao što je standardna praksa u našoj branši, određuje niz faktora, između ostalog komercijalni uslovi, asortiman, dostupne količine, kvalitet. Ali, veoma značajan faktor je naš poseban odnos i senzibilitet prema domaćem, crnogorskom proizvodu”, ističu u Volija, dodajući da su se sa zadovoljstvom uključili u Vladin program promocije domaćih proizvoda i usluga.

Oni sarađuju sa 770 dobavljača crnogorskih proizvoda kojih je u njihovim marketima, kako tvrde, više od 1.700.

“Toj cifri treba dodati i poljorivredne proizvode voće i povrće koje otkupljujemo i plasiramo kroz naš Logističko-distributivno otkupni centar, koji okuplja preko 650 crnogorskih poljoprivrednih proizvođača. Učešće domaće prozvodnje u našem prometu je 20 odsto. Procenat koji navodimo, mada ne zvuči impresivno, u poređenju sa ranijim godinama je znatno veći i praktično neuporediv sa periodom kada smo započeli naštu trgovačku djelatnost”, ukazuju u Voliju.

U marketima HD Laković može se pronaći više od 1.500 domaćih proizvoda koje, kako kažu u tom trgovačkom lancu, nabavljaju od 1.200 proizvođača.

“Što se tiče našeg maloprodajnog lanca, naglašavamo da smo u prošloj godini imali promet artikala domaćih proizvođača preko 30 miliona eura. U posljednjih par godina imamo trend rasta prodaje domaćih proizvoda, ali smatramo da tu ima prostora za još veći rast prodaje”, kazali su u Lakoviću.

U Domaćoj trgovini, u okviru koje posluju Aroma i Conto marketi, ističu da učešće domaćih proizvoda bilježi postepen rast. Na policama njihovih prodavnica mjesto su pronašli proizvodi oko 80 domaćih proizvođača.

“Pažljivo biramo sve artikle koji će se naći u našim marketima i diskontima. Osnovni kriterijumi su kvalitet proizvoda i kontinuitet u snabdijevanju”, naglašavaju oni.

Važnost dobrog pozicioniranja domaćih proizvoda uvidjeli su i Merkatoru, koji je u martu prošle godine u Idea marketima pokrenuo jedinstvenu liniju proizvoda pod nazivom “Ukusi kraja moga”, u okviru kojeg se nalaze 62 crnogorska proizvoda. Između ostalog, to su pršut, pečenica, pančeta i vrat, više vrsta sira, marinirana pastrmka, jaja, zatop, kukurzni hljeb, med, džemovi različitih ukusa, crnogorska pita, urmašice, čaj od žalfije, sirup od borovnice i durmitorska voda, crmničko bijelo i crno vino, domaći kolači, sok od drenjina.

Proizvodi iz linije “Ukusi kraja moga” su posebno brendirani i izloženi na označenim policama, kako bi ih kupci lakše uočili.

“Kreiranjem jedinstvene linije domaćih proizvoda željeli smo da podržimo domaće proizvođače i pomognemo razvoj crnogorske privrede, u čemu smo i uspjeli. Zadovoljni su i domaći proizvođači sa kojima sarađujemo, jer bilježe rast prodaje svojih proizvoda”, kažu u Merkatoru, naglašavajući da u IDEA prodavnicama ukupno nude oko 3.500 domaćih proizvoda, koje plasiraju u saradnji sa 156 dobavljača iz cijele Crne Gore.


 

Izvor: Cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top