U Švajcarskoj nestašica ventilatora | Ekonomist

U Švajcarskoj nestašica ventilatora

Usred talasa nezapamćenih vrućina koje su zahvatile cijelu zapadnu Evropu, Švajcarsku potresa nestašica ventilatora čija je prodaja udesetostručena.

U prodavnicama najvećeg trgovinskog lanca Migros širom Švajcarske nemoguće je naći jedan jedini ventilator, a nema ih ni na zalihama trgovinskih lanaca gde je prodaja tog artikla od juna do polovine jula više nego udesetostručena u odnosu na prošlu godinu.

Migros nema ventilatore na zalihama ni u Švajcarskoj, ni u Francuskoj, niti bilo gde u Evropi, a isti slučaj je i sa preduzećem za elektro-uređaje Balsiger, prenosi list 24 sata.

Prosječna cijena ventilatora na ovim prodajnim mestima je 180 švajcarskih franaka (172 evra), ali u prodaji trenutno nema nijednog.

Nadležni za prodaju u Migrosu objašnjavaju da je uzrok nestašica taj što se narudžbine vrše na osnovu prošlogodišnje potražnje. Švajcarska ne pamti ovakve vrućine od 2003. godine, a odgovorni za narudžbine nisu predvidjeli ovoliku tražnju.

Međutim, nadležni u prodajnom lancu Manor reagovali su na nestašicu i uvezli dodatne količine ventilatora. U petak su prodali hrpu tih jeftinijih uređaja po cijeni od 99 franaka.

Inače, veliki broj Švajcaraca rashladne ventilatore kupio je preko Interneta, a najpopularniji su oni plastični kineske proizvodnje, koji koštaju u prosjeku oko 60 franaka.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top