U susret najvećem poslovnom događaju u regionu | Ekonomist

U susret najvećem poslovnom događaju u regionu

U prostorijama kompanije Alkaloid AD Skoplje održana je konferencija za medije povodom Samita 100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope, koji će se održati u Skoplju, 16. i 17. oktobra.

Po riječima predsjednika Upravnog odbora Samita100, Živka Mukaetova, i programske direktorke, Jelene Radulović, Skoplje i Makedonija će ove godine, preko jedinstvene regionalne platforme Samit100, biti domaćini za više od 150 poslovnih lidera i najviših političkih predstavnika, koji će tokom dvodnevnog programa diskutovati o zajedničkim potencijalima i mogućnostima regiona.

U svom uvodnom obraćanju Živko Mukaetov, predsjednik UO Samita100 i generalni direktor kompanije Alkaloid, istakao je da ono što čini Samit jedinstvenom inicijativom je to što otvara mogućnosti za istinsku povezanost i korišćenje zajedničkog potencijala svih zemalja našeg regiona:

„Samit100 je i sam nastao kao regionalna inicijativa i zato su naši članovi u Upravnog odboru upravo predstavnici privrede iz cijelog regiona jugoistočne Evrope. Kao predsjednik Upravnog odbora, ali i kao direktor kompanije koja regionalno i međunarodno posluje, svjestan sam snage i značaja koji daje zajednički nastup i povezanost naših zemalja. Naime, mi smo pojedinačno mala tržišta za svjetske okvire, ali objedinjavajući interese i kapacitete u zajednički nastup, možemo itekako biti konkurentni međunarodno i istovremeno skrenuti pažnju globalnog biznisa na investicione potencijale ovog regiona. Kao domaćin ovogodišnjeg Samita100 zaista mi je drago da je ovu energiju prepoznao i veliki broj poslovnih i političkih lidera koje očekujemo u narednim danima u Skoplju“, izjavio je Mukaetov.

Ključna riječ ovogodišnjeg Samita100 je povezivanje – povezivanje u različitim sferama i na različitim nivoima. Tim povodom, jedan od glavnih govornika u Skoplju biće i evropska komesarka za transport, Violeta Bulc, kojoj će se pridružiti više od 150 predstavnika renomiranih kompanija poput kompanije Hidria, ASA Group, Atlas Grupa, Atlantic, Gorenje, Alkaloid, BMW, Nectar, Delta Holding, Philip Morris, BBI, Uber, Bambi, Imperial Tobacco i mnogih drugih, kao i međunarodnih finansijskih institucija – EBRD, IFC, Svjetska banka i dr.

Summit100 u Sarajevu 2016. godine

„Iz godine u godinu Samit100 napreduje kao inicijativa i dobija nove dimenzije. U Skoplju očekujemo da nastavimo sa nadogradnjom ovog modela i da će Samit100, uz pomoć dobre energije u Skoplju, postati još jača platforma, kao i da ćemo konkretizovane ideje po prvi put na Samitu predstaviti premijerima, kako bismo napravili što širi prostor za promociju saradnje u regionu“, istakla je Jelena Radulović, programska direktorka Samita100.

Program Samtia100 će biti podijeljen na dva dana.

Na dan otvaranja, učesnici će imati prilike da razgovaraju o značaju povezivanja u regionu, razvoju elektrifikacije, slobodnom kretanju robe i usluga i tome kako lokalne ideje mogu dostići globalni uspjeh, ali i idejama i projektima za unaprjeđenje saradnje unutar SEE regiona i njegovog približavanja Evropskoj uniji kroz Berlinski proces. U tom cilju je predviđeno i potpisivanje okvirnog sporazuma između Samit100 platforme i Komorskog investicionog foruma privrednih komora Zapadnog Balkana, institucionalizovanog na nedavno održanom Samitu u Trstu.

Drugog dana učesnici Samita100 biće angažovani na pet kreativnih radionica, na temu energetike, ekonomije znanja, brendiranja proizoda u sektoru hrane i pića, te digitalne agende i turzima. U okviru ovog dana predviđen je politički panel premijera iz regiona, koji će prisutnima dati svoj osvrt na regionalni dogovor za novo doba, u skladu sa sloganom Samita100.

Detaljan program objavljen je na stranici Samita100.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top