U strahu od nestašice goriva, veće cijene

Prosječna cijena goriva u SAD je porasla sa 2,45 dolara za galon (3,8 litara) na 2,52 dolara u petak, saopštila je danas Američka automobilska asocijacija.

Najmanje dva cjevovoda – jedan koji ide preko juga SAD do Njujorka i drugi koji ide ka sjeveru do Čikaga – rade sporije ili su obustavile rad zbog poplava i naknadnih oštećenja.

Cijena goriva po galonu je porasla za najmanje 15 centi u 24 sata u nekoliko oblasti, među kojima su Dalas i El Paso u Teksasu, Atina u Džoržiji i Dejton u Ohaju, dok je za 10 centi porasla u Južnoj Karolini, Ohaju, Delaveru, Merilendu, Džordžiji, Severnoj Karolini, Virdžiniji i Teksasu.

Dio cjevovoda koji prolazi kroz Teksas je zatvoren i prije ponovnog puštanja u rad moraju biti sprovedene inspekcije, rekao je zvaničnik kompanije Colonial Pipeline.

Pored povećanih cijena, u nekim gradovima su zabilježeni i redovi, pošto su neke pumpe ostale bez goriva. Ševronova (Chevron) benzinska pumpa prodavala je gorivo za 2,29 dolara po galonu prije oluje, da bi juče naplaćivala 2,99 dolara, dok je jedna Šelova (Shell) pumpa naplaćivala 3,97 dolara za galon običnog goriva.

Analitičari, međutim, upozoravaju kupce da ne paniče. Ako ljudi iz straha masovno počnu da kupuju gorivo, kao neki u Teksasu, to će samo pogoršati problem i povećati cijene goriva, dok će nestašice biti veće, rekao je analitičar Patrik Dehan iz “GasBuddy.com”.


 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top