U Srbiji poslodavci izbjegavaju `potencijalne` majke | Ekonomist

U Srbiji poslodavci izbjegavaju `potencijalne` majke

Hronična je pojava da u Srbiji ima poslodavaca koji izbjegavaju da zaposle žene koje planiraju da rađaju, a čak 103.000 djevojaka između 25 i 34 godine, nalazi se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Danas se u Srbiji čak 14 odsto žena koje mogu da rađaju nalazi na birou rada. Preko Nacionalne službe za zapošljavanje posao traži 103.000 djevojaka između 25 i 34 godine. Nešto više od 52.000 devojaka na birou ima između 25 i 29 godina, a 51.000 žena ima između 30 i 34 godine.

Neki vlasnici firmi neće da zaposle mlađe i udate žene jer kasnije neće da ih trpe dok su na bolovanju, radije zapošljavaju žene koje više neće rađati. Ovakva praksa postoji kod privatnika, ali i u nekim državnim i opštinskim ustanovama u svim gradovima u Srbiji, kaže za Blic predsjednik Udruženja “Roditelj” Dragana Soćanin.

Zakon poslodavcima zabranjuje da ženske osobe na konkursu pita da li planiraju porodicu, jesu li rađale i kada to žele. U suprotnom, međutim, slučaj je teško dokazati i samo ako se takav odnos prema kandiatkinji prijavi, tu ženu država može zaštititi.

Kršenja prava na rad u Srbiji primijetio je čak i ambasador Michael Kirby. On je, naime, rekao da u Srbiji postoji problem za žene od 27 ili 28 godina prilikom zapošljavanja, jer poslodavci neće da ih zaposle zato što treba da rađaju.

U Ministarstvu za rad kažu za Blic da niko nema pravo da izbjegava da zaposli žene koje planiraju da rađaju. Takva praksa postoji, ali će se država boriti da je iskorijeni.

Trenutno se radi na izradi nacrta Zakona o rodnoj ravnopravnosti, gdje će se precizno definisati šta poslodavac ne smije. Zabranjena su mu pitanja o porodičnom životu ili porodičnim planovima kandidata. U suprotnom, poslodavac može biti kažnjen sa 200.000 dinara do 1,5 miliona, kažu u Ministarstvu.

Izvor:bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top