U Srbiji najveća nejednakost između bogatih i siromašnih | Ekonomist

U Srbiji najveća nejednakost između bogatih i siromašnih

U Srbiji 20 odsto najbogatijih ima na raspolaganju devet puta više novca od 20 odsto najsiromašnijih, i po tom pokazatelju nejednakost u Srbiji izraženija je nego u bilo kojoj članici EU gdje je taj odnos 5,2 puta, pokazao je novi izvještaj evropskog statističkog zavoda Eurostat.

Od zemalja obuhvaćenih izvještajem, Srbija ima najveću nejednakost po raspoloživom prihodu, odnosno prihodu umanjenom za poreze i slična davanja, koji se može trošiti ili štedjeti, a slijedi Turska sa razlikom od 8,7 puta. U Evropskoj uniji situacija je najnepovoljnija u Rumuniji gdje je ovaj odnos 8,3.

Najmanje razlike u EU su u Slovačkoj i Češkoj – 3,5, dok je razlika ispod četiri i u Finskoj, Sloveniji, Švedskoj, Holandiji i Belgiji. Austrija, Njemačka, Mađarska, Poljska i još neke zemlje spadaju u privrede sa razlikom u primanjima između četiri i pet, Italija i Portugalija su u grupi zemalja sa razlikom do šest, dok su razlike veće u baltičkim zemljama, Španiji, Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji.

Srbija spada u manjinu zemalja u kojima stariji od 65 imaju nešto veće prihode od mlađih, s odnosom oko 1,1, a ovo je slučaj i u šest zemalja EU – Luksemburgu, Grčkoj, Francuskoj, Španiji, Mađarskoj i Rumuniji.

Prema podacima Eurostata iz 2015. godine, Srbija je pri samom dnu u Evropi i po neto srednjem prihodu punoljetnog stanovništva, sa godišnjim prihodom od 2.591 eura, od čega niži prihod ima samo Rumunija 2.410, dok je evropski prosjek 16.580 evra

 

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top