U slučaju bankrota za jednu od pet banaka bi falilo para | Ekonomist

U slučaju bankrota za jednu od pet banaka bi falilo para

Testiranje pet banaka je pokazalo da smo prilično osposobljeni da intervenišemo radi očuvanja finansijske stabilnosti bankarskog sistema. To znači da bi u kratkom roku bili isplaćeni garantovani depoziti u slučaju da neka od banaka ode u stečaj ili likvidaciju – kazao je za Pobjedu izvršni direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković.

 

Testiranjem su u novembru i decembru, nakon dogovora sa Udruženjem banaka, na dobrovoljnoj osnovi bile obuhvaćene Erste, NLB, Adiko, Atlas i Hipotekarna banka.

Isplata

U slučaju da dođe do stečaja banke Fond isplaćuje garantovani depozit do 50.000 eura po deponentu i banci.

– Rezultati testiranja su pokazali da banke imaju dobre evidencije o deponentima, depozitima i obavezama i da se kod nastanka ,,zaštićenog slučaja“ mogu lako preuzeti kako bi se utvrdila visina garantovanog depozita. Takođe, banke imaju kapacitet da preuzmu funkciju ,,banke isplatioca“ i u kratkom roku započnu isplatu garantovanog depozita.

Zaposleni u Fondu su osposobljeni da, koristeći softversko rješenje, brzo i efikasno obračunaju garantovani depozit – objasnio je Marković.

On kaže da ne može da saopšti koliko su ukupni depoziti u ovih pet banaka, jer to nije u skladu sa principima zaštite podataka. Izvjesno je, međutim, da bi Fond sa novcem kojim sada raspolaže mogao da isplati garantovane depozite pojedinačno u četiri od pet testiranih banaka.

– Za jednu od ovih banaka bila bi neophodna dodatna sredstva, koja bi obezbijedili na jedan od zakonom predviđenih načina – naplatom vanredne premije, uzimanjem pozajmica iz budžeta Crne Gore, uzimanjem kredita od stranih banaka i finansijskih institucija, izdavanjem hartija od vrijednosti – objašnjava Marković.

Ne očekujemo, kaže on, da u narednom periodu bude velikih problema kod banaka.

– S obzirom na ocjenu Savjeta za finansijsku stabilnost od 19. decembra prošle godine da je ,,finansijski sistem stabilan“, ne očekujemo da bi se moglo desiti da dođe do poremećaja u poslovanju banaka, koje bi prouzrokovalo nastanak ,,zaštićenog slučaja“ – ističe direktor Fonda.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Izvor: Analitika

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top