U Sjevernoj Koreji u originalnoj Coca-Coli može uživati samo elita | Ekonomist

U Sjevernoj Koreji u originalnoj Coca-Coli može uživati samo elita

Potražnja za Coca-Colom raste u Sjevernoj Koreji, a boce punjene u Kini nalaze svoj put do ekskluzivnih prodavnica u prijestonici Pjongjangu, gdje elita i srednja klasa uživaju u osvježavajućem piću.

Ipak, u ostatku zemlje obično se nalaze samo imitacije, piše AP.

Jedine dvije zemlje na svijetu u kojima kompanija Coca-Cola zvanično ne posluje su Sjeverna Koreja i Kuba , rekla je direktorka za komunikacije te kompanije Ann More. Američka agencija navodi da je stanje takvo zbog sankcija uvedenih prema tim zemljama.

Coca-Cola iz Kine se može pronaći i u međunarodnim hotelima koje posjećuju mještani koji mogu da priušte visoke cijene, strani turisti i biznismeni, uglavnom iz Kine. Pepsi se, međutim, viđa rjeđe.

Coca-Cola koja se služi u lokalnim restoranima i prodavnicama gdje većina tipičnih sjevernokorejaca pazari, vjerovatno je lokalna imitacija, iako iz daljine veoma liči na “pravu stvar”.

Lokalne imitacije u ambalaži od 1,25 litara imaju isti oblik kao autentična Coca-Cola, sa odgovarajućom crvenom bojom i specifičnim čepom, međutim, umjesto kineskih fonetskih karaktera, obično piše “slatko gazirano piće sa ukusom kakaa”.

Na naljepnici se navodi adresa i telefon kompanije koja proizvodi piće, Vongbong Trading, ali AP nije uspio da dobije bilo kakav komentar, jer su takvi brojevi dostupni samo unutar telefonske mreže Sjeverne Koreje.

Kako navodi AP, ukus “nije loš”. Piće je gazirano i skoro identično u izgledu pravoj Coca-Coli.

Kako agencija navodi, svaki ljubitelj bi rekao da je u pitanju dobra kopija.

Kada je 2000. godine došlo do “otopljenja” odnosa između SAD i Sjeverne Koreje, postojale su glasine da je Coca-Cola bila na ivici da se probije na tržište, međutim, takav razvoj događaja osujetio je razvoj nuklearnog programa Sjeverne Koreje, navodi AP.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top