U Sibiru se griju rudarenjem Bitkoina?! | Ekonomist

U Sibiru se griju rudarenjem Bitkoina?!

U ruskom gradu Irkutsk u Sibiru primjećeno je pojačano interesovanje za rudarenjem kriptovalute usljed jeftine cijene energenata. Lokalni preduzetnici smislili su način kako da energiju proizvedenu rudarenjem bitkoina iskoriste za grijanje svojih kuća.

Za rudarenje kriptovaluta potrebni su snažni računari koji troše struju – što više rudarite, potrebno vam je više struje pa i računi za električnu energiju rastu. Međutim, U Irtkursku je struja jeftina – oko pet puta jeftinija nego u Moskvi. Kako javlja časopis “Russia Today”, do sada u ovom gradu ima oko 1.000 ljudi koji se bave rudarenjem bitkoina. Interesovanje je toliko veliko da postoji i kafić u gradu u kojem možete plaćati ovom virtuelnom valutom.

“Mašine za rudarenje obično se hlade ventilatorima, a toplota se potom ispušta u atmosferu. Mi mislimo da to nije ni racionalno niti ekološki”, kaže Frolov za agenciju Ruptly, i dodaje: “Zato smo mi implementirali sistem koji koristi računarsku snagu za grejanje domova”.

Kako kaže Frolov, cijena stuje je kritičan faktor u rudarenju. Pošto je u ovom sibirskom gradu veoma niska cijena električne energije, ovaj grad je postala nezvanična ruska prijestonica rudarenja bitkoina.

“Zarada od rudarenja trenutno je veća od troškova za struju i zato je to racionalan posao”, naglasio je on.

Plan ove dvojice preduzetnika je da do 2020. godine za rudarenje osposobe 2.000 kuća ukupne površine od 80.000 kvadrata čime će se njihov kapacitet rudarenja proširiti na 20 MW.


 

Izvor: Gradnja.rs

Komentariši

Top